Holocaustul, "un episod negru pentru istoria umanităţii"

Premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu au transmis câte un un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Adăugat: 27 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:27 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Șeful Guvernului, Victor Ponta, a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în care a precizat că "Holocaustul este un episod negru pentru istoria umanităţii. O tragedie de proporţii faţă de care cei din prezent au o dublă datorie: cea de a-şi exprima compasiunea faţă de milioanele de oameni ce au fost exterminaţi în lagărele naziste de concentrare şi cea de a vorbi în permanenţă despre această oroare a trecutului astfel încât ea să nu se repete vreodată".

Victor Ponta a precizat că este important să înţelegem şi să conştientizăm greşelile trecutului pentru a putea acționa prompt de fiecare dată când anumite valori sunt puse sub semnul întrebării.

Victor Ponta: Atât timp cât societatea contemporană nu ezită să ne arate că pericolul extremist este încă activ, rana istorică a Holocaustului va rămâne deschisă."Cultura democratică nu poate fi construită în absenţa comemorării unui act istoric abominabil, de care omenirea nu ar trebui să uite niciodată. De aceea, este important să înţelegem şi să conştientizăm greşelile trecutului astfel încât, în prezent, să acţionăm prompt de fiecare dată când valori precum toleranţa, includerea, diversitatea sau libertatea sunt puse sub semnul întrebării", precizează el.

Pe 27 ianuarie 1945, lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau era eliberat de armata sovietică.

"Astăzi, la 68 de ani de atunci, trebuie cu toţii să înţelegem lecţia istoriei şi să nu uităm că lupta împotriva discriminării rasiale, a xenofobiei şi a antisemitismul este o condiţie a umanităţii", a mai adăugat premierul.

Traian Băsescu: Să ne amintim!

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a transmis, printr-un comunicat de presă, un mesaj în care arată că 27 ianuarie este "o zi în care istoria se priveşte pe sine prin prisma celor care au supravieţuit ororilor totalitarismului".

"După cel de-al Doilea Război Mondial, Holocaustul a devenit un nume generic pentru o tragedie umană de proporţii, care a fost justificată printr-o ideologie a urii şi a discriminării rasiale. (...) Consacrarea, la nivel internaţional, a unei zile în care cinstim amintirea dramei Holocaustului este un gest necesar de respect şi de compasiune, pe care îl datorăm, în egală măsură, victimelor şi supravieţuitorilor Soah-ului", se arată în mesajul şefului statului.

Traian Băsescu menţionează că, după asemenea tragedii umane, "vine un timp al reflecţiei, când suntem chemaţi să asumăm cu luciditate trecutul".

"Poate, într-un mod aparent paradoxal, comemorarea Holocaustului, ca expresie ultimă a răului în istoria modernă, ne încurajează să împlinim ceea ce este bun şi drept într-o societate care doreşte să rămână consecventă cu principiile sale; condamnând violenţa şi discriminarea, ne exprimăm fidelitatea faţă de valorile care ar trebui să ne definească acţiunile şi să ne orienteze aspiraţiile: libertatea, solidaritatea, demnitatea şi curajul", spune preşedintele.

Traian Băsescu: Astăzi aducem omagiul nostru memoriei victimelor Holocaustului din întreaga lume. (...) Ziua de 27 ianuarie este o zi în care istoria se priveşte pe sine prin prisma celor care au supravieţuit ororilor totalitarismului.În mesaj, șeful statului mai arată că, în aceeaşi logică a paradoxului, "lecţia Holocaustului ne arată că suntem nevoiţi să ne amintim de război pentru a putea gândi o civilizaţie a păcii; trebuie să ne amintim de sacrificarea a milioane de oameni nevinovaţi pentru a înţelege valoarea unei singure vieţi; trebuie să ne gândim la cei care nu au avut de ales, tocmai pentru ca noi să conştientizăm importanţa deciziilor personale pe care le vom lua".

Preşedintele menţionează totodată că exprimarea adevărului în spaţiul public, laolaltă cu angajamentul societăţii civile şi al autorităţilor, este cea mai sigură cale de reconstrucţie a spiritului unei comunităţi, a unei naţiuni.

"Mesajul acestei zile este, aşa cum spune tradiţionala rugăciune evreiască, 'Să ne amintim!'. Cred că numai astfel putem înţelege misiunea care ne revine în calitate de cetăţeni şi oameni de stat, într-o lume a libertăţii şi a civilizaţiei", a mai subliniat președintele.

Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile române în 2004, pe baza concluziilor formulate de Comisia specială pentru studierea deportărilor din timpul celui de-al doilea război mondial.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
27 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza