Herman van Rompuy negociază formarea noii majorităţi a Parlamentului European

La Bruxelles, liderii Uniunii Europene, au convenit marţi că este nevoie de o revizuire a priorităţilor Uniunii, după ce euroscepticismul a marcat recentele alegeri europarlamentare.

Adăugat: 28 Mai 2014
Ultima actualizare:28 Mai 2014

Politica Romaneasca
Foto: Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European
trimite pe mail

Cei 28 de conducători  de state şi guverne i-au cerut preşedintelui Consiliului, Herman van Rompuy, să negocieze aceste schimbări cu parlamentari şi cu lideri din ţările membre.

Preşedintele Consiliului va negocia şi formarea noii majorităţi din Parlamentul European, deşi, marile familii politice au decis ca Jean-Claude Juncker, candidatul Partidului Popular la preşedinţia Comisiei Europene, să fie primul care să încerce coalizarea unei majorităţi.

Acest lucru se poate realiza în condiţiile în care PPE a obţinut cele mai multe mandate de eurodeputaţi.   

Consiliul European este cel care propune candidatul cu majoritate calificată, după ce se asigură, însă, că acesta dispune de o majoritate simplă în parlament.   

"Consiliul mi-a cerut să încep consultări cu parlamentul, cu diferite grupuri parlamentare din momentul când se vor constitui. Mi s-a cerut, de asemenea, să am discuţii bilaterale cu diferiţi membri ai Consiliului despre nominalizare, dar şi despre agenda obiectivelor strategice şi priorităţile Uniunii. Este în conformitate cu tratatele noastre. Consiliul European este cel care face nominalizarea după consultări şi ţinând seama de rezultatul alegerilor; a precizat Herman van Rompuy, preşedintele CE .

Jean-Claude Jüncker va trebui, deci, să elaboreze un program politic cu care să convingă încă peste 160 de parlamentari din alte grupuri politice sau, cel mai probabil, pe rivalii socialişti, care au, doar ei, 190 de mandate, să-i acorde votul.
 
Programul viitorului preşedinte al Comisiei trebuie să ţină seama de priorităţile Uniunii, legate mai ales de locuri de muncă şi creşterea economică.

Traian Băsescu: Pentru România, sunt patru teme de interes

"Creşterea numărului locurilor de muncă. Al doilea obiectiv, creşterea economică durabilă, deci rezultat, în primul rând, din investiţii. Al treilea obiectiv, o atenţie sporită infrastructurii din periferia UE în zona estică şi, în sfârşit, preţul energiei, ca un element esenţial de competitivitate", a enumerat şeful statului.

Consultările vor dura câteva săptămâni, timp în care se va organiza şi noul parlament, care l-ar putea vota la jumătatea lunii iulie pe preşedintele Comisiei Europene, mai informează corespondentul RRA, la Bruxelles.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Sorin Croitorescu
Adăugat:
28 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza