Guvernul vrea să modifice din nou Codul Fiscal

Guvernul vrea să modifice din nou Codul Fiscal, propunând între altele creşterea accizelor la carburanţi, care ar duce la revenirea la preţul de la sfârşitul anului trecut.

Adăugat: 8 August 2017
Ultima actualizare:8 August 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Autorităţile propun această modificare pentru că susţin că au scăzut încasările, iar preţurile sunt printre cele mai mici din UE.

Printre cele mai importante modificări prevăzute de actul de schimbare a Codului Fiscal se numără scutirea de la plata impozitului pe venit a veniturilor obţinute de persoanele fizice din exercitarea profesiei de medic, dar şi a veniturilor din dividende, scutirea de la plata impozitelor pe teren a terenurilor agricole lucrate şi de la plata impozitului pe mijloacele de transport a tractoarelor, utilajelor agricole şi a altor mijloace de transport agricole utilizate exclusiv în domeniul agricol.

Proiectul de act normativ mai stabileşte ca veniturile obţinute din activităţi independente desfăşurate în România, potrivit legii, cu excepţia drepturilor de proprietate intelectuală, să fie considerate ca fiind obţinute din România indiferent dacă sunt primite din ţară sau din străinătate.

În sfârşit, proiectul publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe propune majorarea accizelor la carburanţi la 2.327,27 lei pentru mia de litri la benzina cu plumb, 2.035,4 lei pe mia de litri la benzina fără plumb şi 1.897,08 lei pe o mie de litri la motorină; practic, nivelurile în vigoare în 2016, înainte de eliminarea supraaccizei.

În proiectul de act normativ se justifică această din urmă măsură prin faptul că în România se înregistrează printre cele mai mici preţuri la carburanţi din UE, dar şi printre cele mai scăzute ponderi ale taxelor în preţul benzinei şi motorinei şi prin faptul că încasările din accize pe acest segment au scăzut simţitor de la începutul lui 2017.

Noile prevederi ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor, cu o singură excepţie: creşterea accizelor se va aplica de la 1 septembrie anul acesta.

O eventuală majorare a accizelor la carburanţi va determina creşterea ratei inflaţiei, a avertizat astăzi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihaescu
Reporter:
Iulian Olescu
Adăugat:
8 August 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza