Guvernul vrea să îndrepte "greşeala" PDL

Reprezentanţii Executivului speră ca Legea privind reducerea la 5% a TVA pentru alimentele de bază , votată "din greşeală" de parlamentarii PDL să fie retrimisă Parlamentului pentru reexaminare. Foto:Agerpres

Adăugat: 22 Octombrie 2010
Ultima actualizare:22 Octombrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Membrii  Guvernului consideră că legile adoptate marţi de Parlament, privind reducerea TVA pentru alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, nu respectă strategia fiscală a Executivului.


În consecinţă, există suficiente temeiuri ca actele normative să nu fie promulgate de preşedinte şi trimise spre reexaminare Parlamentului.


Guvernul s-a reunit la Palatul Victoria pentru a lua deciziile necesare pentru ca astfel de erori să nu se repete.Guvernul a găsit "vinovaţii" pentru votPrincipalii vinovaţi pentru situaţia creată sunt consideraţi consilierii parlamentarilor şi cei ai miniştrilor prezenţi la vot, pentru că nu au informat asupra avizului negativ al Guvernului.


Un alt vinovat este considerat ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu.


"Este evident că şi eu am o vină în această treabă, însă am explicat domnului ministru că de aproape un an şi o lună îndeplinesc, în calitate de unic demnitar la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, sarcini care, până anul trecut, la 1 octombrie, le avea un ministru şi doi secretari de stat. Este foarte clar că, atunci când te împarţi între Cameră, Senat, comisii, plen şi Guvern, nu poţi să fii prezent peste tot. Evident, chiar şi în aceste condiţii îmi asum şi eu o parte din vină, considerând că nu putem fi până la urmă indiferenţi la cea ce s-a spus şi se spune, că a fost o eroare", a spus Valentin Iliescu.


El susţine că "cine munceşte, mai greşeşte"


"Eu cred că bătălia nu s-a pierdut acum două zile (n.r.marţi), ci în urmă cu mai multe săptămâni, când în plen nu s-a spus clar, cu subiect şi predicat, de reprezentantul Ministerului de Finanţe că Guvernul nu susţine această propunere legislativă. Din punctul meu de vedere, în momentul de faţă eu nu cred că trebuie să căutăm vinovaţi. De exemplu, eu îmi doresc s-o spun la modul cel mai sincer, a pune vina în cârca lui Mircea Toader mi se pare un lucru absolut incorect, pentru că Mircea Toader este un om care munceşte foarte mult, de dimineaţă până seara, şi evident, cine munceşte mai şi greşeşte", a declarat pentru Radio România Actualităţi, Valentin Iliescu.


Premierul Emil Boc  a cerut miniştrilor să urmărească dezbaterea fiecărei legi în parte.


"Primul-ministru a solicitat în mod expres fiecărui ministru, ca reprezentantul, secretarul de stat pe relaţia cu Parlamentul, să fie permament prezent la comisii, la plen şi să urmărească dezbaterea fiecărei legi sau a fiecărei propuneri legislative, până la finalizarea proiectului, în Parlament", a adăugat Valentin Iliescu.


Valentin Iliescu speră că legea să fie retrimisă Parlamentului, spre reexaminare.


"Legea are mai multe hibe. Şi aici, cum să spun, în prima şi cea mai importantă este că nu respectă strategia fiscal-bugetară a Guvernului, în sensul că o asemenea măsură care produce o gaură imensă la bugetul statului nu poate să ajungă la promulgare fără ca acea lege, repet, cu responsabilitatea fiscal-bugetară, să fie încălcată. Din punctul meu de vedere, eu cred că există suficiente temeiuri, ca această lege să fie trimisă, spre reexamiare, la Parlament", a declarat Valentin Iliescu.PDL pregăteşte alte proiecte legislativePDL va depune în regim de urgenţă două proiecte legislative pentru a anula votul de marţi seară, susţine liderul grupului democrat-liberal din Camera Deputaţilor, Mircea Toader.


El spune că la mijloc nu a fost doar o eroare personală, ci pe fond lipsa de comunicare dintre putere şi opoziţie. Mircea Toader afirmă că PSD şi PNL nu participă la Biroul Permanent al Camerei şi ca atare nu se poate desfăşura o activitate normală.


De aici, şi problemele cu ordinea de zi a plenului.  "Mi-am asumat această greşeală, este o greşeală colectivă. Cei care sunt în comisiile respective trebuiau să ne atragă atenţia, la fel şi reprezentanţii guvernului. Deci nu cred că este numai o greşeală a mea. Am să discut cu colegii mei din grup şi, dacă nu mă mai susţin, sigur că am să mă retrag",a spus Mircea Toader.


Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi,  în calitate de cameră decizională, reducerea TVA la 5% pentru produsele alimentare de bază  şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.


Amendamentul a fost depus de opoziţie, dar deputaţii aparţinând puterii au votat în favoarea acestor iniţiative fără să-şi fi dat seama, dintr-o "eroare".Autor:
Dan Carp
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
22 Octombrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza