Guvernul va finanţa, în funcţie de posibilităţi, investiţiile în construcţiile Bisericii

Guvernul anunţă că va finanţa investiţiile importante ale Bisericii în funcţie de posibilităţile bugetare.

Adăugat: 7 Decembrie 2015
Ultima actualizare:7 Decembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Dacian Cioloş, premierul României
trimite pe mail

Premierul Dacian Cioloş a discutat ieri cu Patriarhul Daniel, pe care l-a asigurat că există tot sprijinul pentru continuarea lucrărilor la lăcaşele de cult aflate în construcţie, în măsura în care resursele financiare o vor permite.

Ministerul de Finanţe spune că statul va da mai mulţi bani pentru salariile preoţilor şi va finanţa aşezămintele religioase din afara ţării.

Guvernul şi Patriarhia au emis comunicate în care se arată că discuţia telefonică de ieri dintre premier şi patriarh a evidenţiat încă o dată buna înţelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situaţia financiar-bugetară prin care trece România.

Biserica va sprijini activ demersurile Guvernului de a îmbunătăţi consiţiile de educaţie în mediul rural şi calitatea actului medical în spitale, iar premierul Dacian Cioloş a dat asigurări că Guvernul va finanţa proiecte de investiţii importante şi va sprijini, în funcţie de posibilităţi, continuarea lucrărilor la lăcaşele de cult aflate în construcţie.

Ministrul de finanţe, Anca Dragu, a declarat, într-un interviu televizat, că banii pentru construcţii s-au îndreptat în bugetul pe 2016 către renovarea unităţilor de învăţământ, în condiţiile în care bisericile se bucură de facilităţi fiscale din partea statului, au venituri proprii şi ar putea suplini finanţarea construcţiilor din fonduri europene.

"În acest buget, noi am decis să mergem mai mult pe zona de şcoli, pentru că este o problemă. Avem nenumărate şcoli în România care nu pot primi autorizaţia de funcţionare, nu au toalete în şcoală. Biserica are la dispoziţie venituri proprii şi beneficiază şi de facilităţi fiscale, deci pot fi continuate lucrări de construcţie. De asemenea, se pot atrage şi fonduri europene", a explicat Dragu.

În proiectul de buget pe 2016, Guvernul nu a prevăzut fonduri pentru construcţia de biserici noi sau pentru modernizarea celor existente. În schimb, au fost suplimentate sumele pentru salarizarea preoţilor.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a spus, însă, că bugetul este în stadiul de proiect, care va fi supus dezbaterilor parlamentare şi că nu se pune în niciun fel problema opririi construcţiei Catedralei Neamului.Autor:
Cătălina Creţu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
7 Decembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza