Guvernul va adopta un proiect de lege pentru a menţine izolarea la domiciliu şi carantina

Premierul Ludovic Orban le recomandă cetăţenilor să respecte regulile de siguranţă sanitară, pentru a nu creşte numărul infectărilor cu noul coronavirus.

Adăugat: 5 Iulie 2020
Ultima actualizare:5 Iulie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul va adopta săptămâna viitoare un proiect de lege pentru a menţine izolarea la domiciliu şi carantina, în cazul contactului cu un pacient infectat cu coronavirus.

Declaraţia a fost făcută de premierul Ludovic Orban, la Digi24, după ce Curtea Constituţională a decis că pacienţii testaţi pozitiv nu mai pot fi ţinuţi în spital, carantină sau izolare fără acordul lor.

Prim-ministrul Orban a criticat decizia Curţii Constituţionale, arătând efectele ei: pacienţii pot fi externaţi la cerere, iar autorităţile nu mai pot aplica măsura carantinării sau izolării la domiciliu.

Până când măsurile vor fi reglementate prin lege, Ludovic Orban le recomandă cetăţenilor să respecte regulile de siguranţă sanitară, pentru a nu creşte numărul infectărilor cu noul coronavirus.

Ludovic Orban: Aceste reguli sunt pentru a se proteja pe sine şi pentru a-i proteja pe ceilalţi. Atâta timp cât ai fost într-o zonă cu risc maxim sau ai fost în contact cu o persoană care a fost diagnosticată ca fiind infectată cu COVID, în urma anchetei epidemiologice se constată lucrul acesta, e posibil să fii infectat. Trebuie să stai în izolare la domiciliu, asta e cererea mea, recomandarea mea, rugămintea mea personala către toţi cetăţenii, să nu ţină cont de deciziile Curţii Constituţionale.

La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat că măsurile care vizează restrângerea unor drepturi, precum internarea obligatorie, trebuie să fie luate prin lege şi nu prin ordin al ministrului sănătăţii.

El spune că pentru internarea obligatorie România are reglementări doar în domeniul penal, nu şi în cel sanitar.Autor:
Petruţa Dinu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
5 Iulie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza