Guvernul urmează să adopte modificări la Ordonanţa de Urgenţă 114

Principala schimbare răspunde şi la principala solicitare a instituţiilor financiare, şi anume taxarea activelor bancare nu se va mai face în funcţie de nivelul ROBOR.

Adăugat: 24 Martie 2019
Ultima actualizare:24 Martie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Ședință de guvern. Sursa: gov.ro
trimite pe mail

Guvernul urmează să adopte săptămâna viitoare modificări la controversata Ordonaţă de Urgenţă 114, cel puţin în ceea ce priveşte sectorul bancar şi Pilonul II de pensii, potrivit ministrului de finanţe, Eugen Teodorovici.

Principala schimbare răspunde şi la principala solicitare a instituţiilor financiare, şi anume taxarea activelor bancare nu se va mai face în funcţie de nivelul ROBOR.

Sunt modificări şi în ceea ce priveşte modul de calcul al dobânzilor la creditele în lei, dar nu este clar însă în ce măsură vor duce la reducerea ratelor.

Schimbările au fost discutate cu reprezentanţii BNR şi ai băncilor comerciale săptămâna aceasta, iar o informare a fost trimisă şi la Banca Central Europeană, spune ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici.

El a dat detalii despre modificările care ar urma să fie adoptate de Guvern în prima şedinţă, tot prin ordonanţă de urgenţă.

A explicat că indicele ROBOR folosit pentru calculul ratelor la creditele în lei se va baza pe tranzacţiile efective, şi nu pe cotaţii ca în prezent, ceea ce ar urma să ducă la reducerea sumelor pe care le plătesc lunar clienţii, susţine ministrul de finanţe.

Eugen Teodorovici: Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţii interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor.

Este o modificare asupra căreia reprezentanţii băncilor afirmaseră anterior că se mai gândesc. Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu.

Florin Dănescu: Este un punct nevralgic cel cu privire la un alt mod de calcul al ROBOR-ului şi asta vrem să analizăm şi să facem nişte propuneri sau nişte menţiuni cu privire la percepţia noastră. Noi credem că trebuie să facem un pas înapoi să ne uităm cu atenţie.

O altă modificare propusă de Ministerul de Finanţe ar urma să decupleze taxarea activelor bancare de nivelul ROBOR.

Era una dintre principalele solicitări ale băncilor comerciale.

Au obţinut şi reducerea activelor ce vor fi taxate.

Vor fi scăzute fondurile pe care băncile le-au dau implicat în programe guvernamentale, în achiziţia de titluri de stat pentru împrumuturile acordate autorităţilor locale.

Sunt scăzute şi creditele neperformante.

Vor fi schimbări şi în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, dar ministrul Eugen Teodorovici a spus doar că acestea vor fi adoptate până la sfârşitul lunii, fără să dea alte detalii.Autor:
Ani Sandu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
24 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza