Guvernul ungar finanţează două universităţi din România

Premierul Ungariei, Viktor Orban, susţine că acordul de finanţare a două universităţi din România este "un succes" al autorităţilor de la Budapesta.

Adăugat: 3 Octombrie 2012
Ultima actualizare:3 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul Ungariei oferă circa 15 milioane de euro pentru dezvoltarea Universităţilor Sapientia şi Partium din Târgu Mureş, respectiv Oradea.

Premierul Ungariei Viktor Orban a semnat, miercuri, la Târgu Mureş acordul în acest sens cu conducerile celor două universităţi şi cu Fundaţia Sapientia.

În discursul rostit la Universitatea Saptienţia, Viktor Orban a salutat semnarea acordului, despre care a spus că va permite dezvoltarea învăţământului în limba maghiară.

Corespondnetul Radio România la Mureş, Raul Matiş transmite că, în opinia lui Viktor Orban, acordul este un succes pentru autorităţile de la Budapesta.

"Acest acord nu conţine date exacte, ci scopuri şi principii bine stabilite. Acordul de astăzi are la bază o decizie a Guvernului Ungariei, care presupune ca până în 2014 executivul de la Budapesta să aloce patru miliarde de forinţi care să fie puşi la dispoziţia universităţilor Sapientia şi Partium, în aşa fel încât scopurile şi obiectivele să fie îndeplinite aşa cum ne-am dorit cu toţii. Această zi este una de mare succes pentru Ungaria, deoarece prin acest acord Ungaria dovedeşte că este în stare să înfiinţeze o universitate maghiară în afara graniţelor statului ungar", a afirmat Viktor Orban, conform traducerii oficiale.

Acesta a dovedit că  "Ungaria poate înfiinţa o Universitate Maghiară în afara graniţelor, ba mai mult, o poate sprijini şi susţine financiar".

Proiectele de dezvoltare ale Universităţii Sapientia reprezintă construirea noii clădiri la Cluj-Napoca, în valoare de 300 milioane de forinţi, la Târgu Mureş se va construi un cămin studenţesc cu 240 de locuri, iar al Miercurea Ciuc se va extinde clădirea universităţii cu laboratoare de biotehnologii.

În Universităţile Sapientia şi Partium învaţă peste 3.000 de studenţi, dintre care 1.000 la Târgu Mureş.Autor:
Raul Matiş
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
3 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza