Guvernul Tudose, în fața primei moţiuni de cenzură

politicaromaneasca.ro transmite LIVE VIDEO dezbaterile şi votul moţiunii de cenzură iniţiată de opoziţie. Deschideţi transmisia din prima pagină a site-ului, playerul VIDEO.

Adăugat: 23 Noiembrie 2017
Ultima actualizare:23 Noiembrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Mihai Tudose, premierul României
trimite pe mail

Guvernul Tudose se confruntă, astăzi, cu prima moţiune de cenzură, după ce, la începutul verii, a venit în locul Cabinetului Grindeanu, demis tot prin moţiune de cenzură, depusă chiar de social-democraţi.

Acum opoziţia încearcă şi ea să schimbe guvernul, acuzat de scăderea nivelului de trai şi de bulversarea mediului de afaceri.

Liberalii intenţionau să organizeze şi un mare miting de protest, dar puterea le-a schimbat planurile. Ce şanse are moţiunea să treacă şi de ce sunt nemulţumiţi parlamentarii opoziţiei.

În textul documentului, citit luni, în Parlament, Guvernul Tudose este criticat pentru creşterea preţurilor la carburanţi, la energia electrică, pentru diminuarea investiţiilor în primele nouă luni ale anului, pentru scăderea salariilor şi a contribuţiilor la pilonul II de pensii.

Pe de altă parte, PNL acuză PSD şi ALDE că au stabilit în grabă ziua şi ora pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură, iar liberalii spun că nu mai au timp să organizeze o mare manifestaţie, aşa cum îşi propuneau.

Liderul PNL, Ludovic Orban, spune însă că în faţa Parlamentului va avea loc astăzi o acţiune de protest.

"În loc să facă o programare decentă pentru luni, marţi, săptămâna viitoare, pentru că e un termen minim de trei zile constituţional din momentul citirii până în momentul dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură, pe repede înainte, aşa cum fac şi la Comisia juridică şi, în general, există un asalt de propuneri legislative care tind să transforme Parlamentul într-o ceată de slugi, care ascultă de ordinele lui Dragnea şi nu de voinţa cetăţenilor", a spus Ludovic Orban.

UDMR a anunţat că nu susţine moţiunea, iar parlamentarii săi se vor abţine de la vot.

Liderul unional, Kelemen Hunor, spunea că iniţiatorii nu propun soluţii alternative la actuala guvernare, nici nume de premieri şi nici politici publice în cele mai importante sectoare.

Parlamentarii ALDE, formaţiune aflată la guvernare, vor fi prezenţi la dezbaterea moţiunii de cenzură, a anunţat preşedintele Călin Popescu-Tăriceanu. În opinia sa, demersul opoziţiei reprezintă un exerciţiu de imagine.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, este de părere că sansele ca moţiunea de cenzură să fie adoptată sunt nule. Pentru a trece, documentul trebuie votat de 233 de parlamentari.

"PNL-ul ştie că nu are nicio şansă, că are zero şanse ca această moţiune să treacă, dar vor să arate că se agită, se agită şi fără rost", a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Premierul Mihai Tudose declara recent că depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului reprezintă un instrument legitim al opoziţiei, dar - susţine şeful Executivului - este şi o oprtunitate de a le prezenta românilor ceea ce s-a făcut la guvernare în ultimul an. Moţiunea de cenzură, iniţiată de PNL, este semnată şi de parlamentari USR, PMP şi independenţi.

În paralel cu dezbaterea moţiunii, PNL i-a chemat în Parcul Izvor pe cei nemulţumiţi de guvernarea PSD - ALDE, pentru a face un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului.

Moţiunea de cenzură este subiect de dezbatere la Radio România Actualităţi astăzi, în emisiunea "Probleme la zi", după Radiojurnalul de la ora 13:00.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
23 Noiembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza