Guvernul sprijină achiziţionarea maşinilor electrice

Guvernul a aprobat ordonanţa care stabileşte facilităţi pentru cei care vor să-şi cumpere automobile electrice sau hibrid.

Adăugat: 20 Aprilie 2011
Ultima actualizare:20 Aprilie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Sprijinul financiar pe care ar urma să-l acorde statul ar putea fi de două până la şase vouchere, adică aproximativ între două şi cinci mii de euro.


Ideea ar putea părea interesantă, în contextul scumpirii importante a benzinei şi motorinei şi a preţului relativ scăzut al curentului.


Problema e însă preţul mare al automobilelor hibride şi electrice şi faptul că tehnologia nu este deocamdată una dezvoltată.  


Maşinile hibride sunt cele care pot funcţiona atât cu carburanţi clasici, benzină sau motorină, cât şi cu energie electrică. Celălalt tip, maşinile electrice, funcţionează doar pe baza energiei stocate în acumulatori.


Ministerul Mediului intenţionează să încurajeze utilizarea acestui tip de automobile pentru că poluează mai puţin sau deloc, cel puţin pe plan local.


Subvenţia care va fi acordată de stat poate ajunge până la aproximativ 5.000 de euro, în cazul maşinilor electrice.


Cel puţin în următorii ani, astfel de maşini nu vor fi accesibile unei persoane fără venituri semnificative, este de părere redactorul-şef al revistei "Car", Daniel Costea.  


"Într-o primă fază, probabil că vor fi anumite instituţii care, probabil, vor să genereze o imagine în viaţă şi să-şi expună mai bine poziţia faţă de acest curent, dar dintre clienţii persoane fizice, ca totuşi să ajungem la clientul final, la omul de pe stradă, trebuie să fie oricum foarte pasionat de acest domeniu, să aibă o condiţie peste medie - pentru că este un preţ destul de mare, este o tehnologie nouă şi, ca întotdeauna, tehnologia nouă aduce un preţ mare de achiziţie", a declarat Daniel Costea.  

 

Maşinile electrice au o autonomie de maximum 250 de kilometri


Pe lângă preţul mare de achiziţie, maşinile electrice au o autonomie mică, de 150 până la 250 de kilometri. Chiar şi această distanţă de autonomie, raportată de producători, scade în cazul temperaturilor sub 0 grade sau a celor de peste 35 de grade Celsius şi în cazul unui mediu cu umiditate ridicată.


În faza actuală de dezvoltare a tehnologiei acumulatorilor, maşinile electrice ar putea fi totuşi utilizate în oraşe, cu condiţa ca, la fel ca în cazul telefoanelor mobile, proprietarul să încarce foarte des acumulatorii.


Jurnalistul auto, Daniel Costea, este de părere că abia peste câţiva ani, românii vor achiziţiona maşini electrice.


"În Europa, eu cred că în următorii 7-8 ani o să însemne cam 10% din numărul de vânzări, iar în România am rezerve încă faţă de volumul de vânzări şi ponderea de piaţă. Undeva în 2020 bănuiesc că o să ajungă la 2%, ceva de genul ăsta din vânzări. 2% nu este o cantitate uriaşă, dar trebuie început de undeva, până la urmă, pentru că, în timp, probabil că şi cu facilităţi şi cu o schimbare de mentalitate şi cu nişte investitori care sunt dispuşi să cumpere aceste automobile, ar putea să funcţioneze mai bine acest sistem", susţine Daniel Costea.


Ministrul mediului, Borbely Laszlo, a anunţat că instituţia pe care o conduce se va implica în înfiinţarea staţiilor de încărcare.


Ministerul Mediului intenţionează să încurajeze benzinăriile, companiile particulare şi zonele comerciale importante să înfiinţeze astfel de staţii de încărcare, astfel încât acumulatorii maşinilor eletrice să poată fi încărcaţi în timpul serviciului sau în timpul cumpărăturilor.  


Guvernul a anunţat că ajutorul oferit de stat pentru achiziţia unei maşini de acest tip ar putea fi între 1.800 şi 3.700 de euro.

 Autor:
Sergiu Şteţ
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
20 Aprilie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza