Guvernul şi Parlamentul din Republica Moldova acuză Rusia de abuzuri şi hărţuire

Autorităţile Republicii Moldova acuză Federaţia Rusă de abuzuri şi hărţuire faţă de oficialii moldoveni, în contextul investigării cazului de spălare a 22 de miliarde de dolari în Federaţia Rusă prin intermediul băncilor şi al sistemului judecătoresc din

Adăugat: 9 Martie 2017
Ultima actualizare:9 Martie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit unui comunicat al Parlamentului de la Chişinău, oficialilor moldoveni li s-a cerut, în acest context, să nu se deplaseze în Federaţia Rusă, relatează Natalia Zaharescu de la Radio Chişinău.

Preşedintele Parlamentului, Adrian Candu şi prim-ministrul Pavel Filip, au avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, în cadrul căreia a fost transmisă o notă către conducerea politică a Federaţiei Ruse.

În document, sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale şi partidele coaliţiei de guvernare din Republica Moldova.

Este vorba despre oficiali moldoveni care ar fi fost opriţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă, interogaţi, percheziţionaţi şi trataţi în mod umilitor de către serviciile speciale ruseşti.

De asemenea, potrivit unui comunicat al Parlamentului, una dintre instituţiile de la Moscova ar fi încercat să pună sub monitorizare internaţională mai mulţi politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputaţi.

Aceste cazuri ar fi legate de investigaţia privind spălarea a 22 de miliarde de dolari din Rusia, prin Moldindconbank - anunţă autorităţile de la Chişinău, care mai afirmă că Moscova refuză să coopereze la investigarea acestui caz.

Preşedintele Parlamentului şi prim-ministrul au mai menţionat că nu ar fi vorba despre o problemă de ordin politic, aceste abuzuri fiind iniţiate la indicaţia unuia dintre serviciile speciale ruseşti.

Pe de altă parte, preşedintele Igor Dodon a calificat decizia Guvernului şi a Parlamentului, ca fiind deplasată. El declară că va neglija această decizie şi că se va deplasa la Moscova, chiar săptămâna viitoare, în perioada 17 - 18 martie.

În opinia lui, această decizie riscă să blocheze relaţiile cu Federaţia Rusă. Peste 20 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă au fost spălaţi în perioada anilor 2010 - 2014, cu implicarea judecătorilor din Republica Moldova.

Dosarele a 14 actuali şi foşti magistraţi, acuzaţi de implicarea în acest caz au fost expediate în judecată.Autor:
Natalia Zaharescu
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
9 Martie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza