Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pe trei proiecte de lege

Vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu, susține că, prin asumarea răspunderii în Parlament, Executivul joacă cu mandatul pe masă, miza fiind una uriaşă, aceea de a scoate România la liman rapid.

Adăugat: 13 Decembrie 2019
Ultima actualizare:13 Decembrie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul şi-a asumat  răspunderea în faţa Parlamentului pe trei proiecte de lege: amânarea majorării vechimii pentru intrarea în magistratură, reglementarea unor măsuri în domeniul transportului de persoane şi plafoanele bugetare pentru anul viitor.

Două dintre acestea vor fi contestate de PSD la Curtea Constituţională.

La momentul actual, cea mai sănătoasă soluţie de legiferare este angajarea răspunderii Guvernului, spune vicepreşedintele Senatului, Alina Gorghiu.

Ea a explicat că Executivul PNL, prin asumarea răspunderii în Parlament, joacă cu mandatul pe masă, miza fiind una uriaşă, aceea de a scoate România la liman rapid.

Şi PMP cred că asumarea răspunderii în Parlament de către Guvernul Orban este o procedură corectă şi legală, a declarat deputatul Petru Movilă, vicepreşedinte al PMP.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Atiila, avertizează că eventuala asumare a răspunderii Guvernului pe Legea bugetului de stat pe 2020 ar reprezenta un derapaj destul de serios şi nu ar trebui creat un precedent în acest sens.

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, şi-a exprimat speranţa că după ce azi, guvernul şi-a asumat răspunderea pe mai multe proiecte de lege, nu vor urma şi alte demersuri de acest fel.

În opinia lui Vosganian, o strategie fiscal-bugetară nu poate fi prezentată printr-o asumare a răspunderii, iar senatorul Pro România Adrian Ţuţuianu consideră că prin asumarea răspunderii Guvernului pe cele trei proiecte de lege în Parlament, premierul Ludovic Orban a vrut să îşi testeze majoritatea şi să vadă care sunt riscurile ca partidele din opoziţie să introducă o moţiune de cenzură.

Până la începutul săptămânii viitoare, premierul Ludovic Orban va lua o decizie în privinţa modului de adoptare a proiectului bugetului de stat pe 2020, prin procedură parlamentară sau prin angajarea răspunderii Guvernului. Iulia Gherman a consemnat declaraţiile zilei:

Premierul Ludovic Orban a declarat că Executivul a luat act de faptul că Parlamentul a adoptat documentele care vizează pensionarea anticipată a magistraţilor şi creşterea numărului de judecători din completele instanţelor şi prin urmare, a decis să îşi asume răspunderea în domeniul justiţiei doar asupra proiectului referitor la vechimea în muncă pentru intrarea în magistratură.

Primul ministru spus că această procedură era necesară pentru buna funcţionare a sistemului judiciar. Ludovic Orban a subliniat, totodată, că Ordonanţa de urgenţă 51 trebuia abrogată urgent, pentru că actul normativ afecta transportul unor categorii vulnerabile ale populaţiei, între care se numără şi copiii care nu mai beneficiază de decontarea navetei pentru transportul la şcoală.

Premierul a mai spus că executivul şi-a asumat răspunderea asupra proiectului privind plafoanele bugetare, pentru a permite adoptarea până la 31 decembrie a legii bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale.

Ludovic Orban: Orice cetăţean trebuie să ştie, indiferent că este om de afaceri, angajat în mediul privat, angajat în sectorul public, om aflat la vârsta de pensionare, trebuie să ştie la ce venituri se poate aştepta în cursul anului 2020.

PSD a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la proiectul din domeniul justiţiei şi la cel care vizează transportul de persoane, pentru că aceste documente se află în circuitul parlamentar.

Liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu:

Marcel Ciolacu: Nouă ni se pare un conflict juridic, atâta timp cât o lege există în dezbatere în Parlament, ea să fie asumată de către guvern. Am dedus că doreşte să vină şi cu asumare pe bugetul de stat, este cea mai importantă lege anuală şi ne menţinem părerea că trebuie să vină cu ea în Parlament.

Şi liderul USR Dan Barna susţine că legea bugetului de stat trebuie adoptată în Parlament şi nu prin asumarea răspunderii.

Dan Barna: Ideea aceasta de eventuală angajare a răspunderii este una care ar deschide un precedent foarte periculos, nu neapărat referitor la prezentul guvern, dar orice guvern viitor va putea să evite dezbaterea în parlament la cele mai importante legi. Ţinem foarte mult ca principiul dezbaterii în comisiile parlamentare şi principiul dezbaterii în parlament să fie respectat.

Aceeaşi poziţie este exprimată şi de reprezentanţii UDMR, care spun că asumarea răspunderii guvernului pe legea bugetului de stat ar reprezenta un derapaj nedorit.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care premierul Ludovic Orban a spus că este posibil ca executivul să îşi asume răspunderea şi pe alte teme de interes şi că această procedură este mult mai democratică decât adoptarea de ordonanţe de urgenţă, pentru că permite includerea unor amendamente ale parlamentarilor.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 Decembrie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza