Guvernul scoate la vânzare acţiuni la societăţile de stat

Ministerul Economiei propune lansarea unor oferte publice pentru circa 15% din acţiunile pe care le deţine la Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica, statul urmând să păstreze în continuare pachetul majoritar.

Adăugat: 5 Octombrie 2016
Ultima actualizare:5 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul intenţionează să scoată la vânzare pachetele de acţiuni la mai multe societăţi aflate în proprietatea statului fără să renunţe însă la procentele care să ducă la pierderea controlului asupra acestora, dar caută şi să privatizeze companii care se confruntă cu situaţii economico-financiare dificile.

Într-un memorandum publicat pe pagina oficială de internet a executivului, cu o zi înainte de şedinţa de guvern programată pentru această după amiază, sunt prezentate măsurile luate în calcul pentru mai multă eficienţă şi profit abilitate în câteva importante companii de stat.

Ministerul Economiei propune lansarea unor oferte publice pentru circa 15% din acţiunile pe care le deţine la Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica, statul urmând să păstreze în continuare pachetul majoritar.

Şi de la Rompetrol au rămas să fie scoase la licitaţie publică peste 26% din acţiuni.

Ministerul Transporturilor intenţionează să majoreze capitalul social prin emiterea de noi acţiuni la Compania Naţională Aeroporturi şi la Administraţia Portuară, în proporţie de 20-25%, urmând ca în cazul CFR Marfă să aibă loc o nouă încercare de privatizare a societăţii.

Guvernul mai doreşte privatizarea producătorului de instrumente medicale Sanevit din Arad, vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni la peste 20 de societăţi din subordinea Agenţiei Domeniilor Statului, dar şi cumpărarea pachetului de acţiuni ale Fondului Proprietatea la Societatea Naţională a Sării, unde statul deţine 51%.

În prezent, opt societăţi cu capital majoritar de stat sunt listate la bursă, printre care Antibiotice, Transelectrica sau Romgaz, evoluţia lor fiind favorabilă, se mai arată în memorandumul guvernului, însă deocamdată nu se ştie dacă acesta va intra pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi.Autor:
Mihaela Enache
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
5 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza