Guvernul României trimite alimente, medicamente şi echipamente militare în Ucraina

Guvernul de la Bucureşti va trimite în Ucraina o nouă tranşă de ajutoare, constând, între altele, în alimente, medicamente şi echipamente militare, declară premierul Nicolae Ciucă.

Adăugat: 28 Februarie 2022
Ultima actualizare:28 Februarie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România trimite noi ajutoare Ucrainei.

Reunit ieri într-o nouă şedinţă de urgenţă, executivul a decis, totodată, să modifice legislaţia pentru a le putea asigura refugiaţilor ucraineni care ajung pe teritoriul României asistenţa de primă necesitate de care au nevoie.

Guvernul de la Bucureşti va trimite în Ucraina o nouă tranşă de ajutoare, constând, între altele, în alimente, medicamente şi echipamente militare, spunea premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: Am decis ca o serie de materiale şi echipamente să fie trimise în Ucraina. Acestea constau în căşti de protecţie, veste antiglonţ, muniţie, alimente, apă şi medicamente, în valoare totală de peste trei milioane de euro. De asemenea, am decis ca, împreună cu membrii guvernului, să mergem să donăm sânge, pentru a putea astfel să declanşăm o campanie prin care să putem să venim şi să ajutăm răniţii din războiul din Ucraina.

Reunit ieri în şedinţă extraordinară, guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pe baza căreia se acordă sprijin şi asistenţă umanitară cetăţenilor străini sau apatrizilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, spunea ministrul de interne, Lucian Bode.

Lucian Bode: Cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intră în România şi care nu solicită o formă de protecţie, potrivit legii privind azilul în România, beneficiază, în cadrul taberelor temporare de cazare, de asigurarea următoarelor utilităţi de primă necesitate, pe perioada staţionării temporare: hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală, asistenţă medicală primară şi tratament corespunzător, asistenţă medicală de urgenţă, dreptul de a fi incluşi în programele naţionale de sănătate publică.

Pe de altă parte, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, menţiona că în toate locaţiile unde vin cetăţenii ucraineni a observat buna colaborare a autorităţilor locale şi judeţene cu sectorul organizaţiilor nonguvernamentale.

Raed Arafat: S-a stabilit la fiecare punct de trecere un mecanism de coordonare integrat cu o comandă unică, cu o persoană care coordonează, dar care are în acest mecanism reprezentanţi la toate organizaţiile şi toate instituţiile, inclusiv a celor din partea autorităţilor publice şi din partea organizaţiilor nonguvernamentale.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Februarie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza