Guvernul român şi israelian vor colabora pentru evacuarea cetăţenilor israelieni din Ucraina

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a declarat că a stabilit împreună cu omologul său israelian ca cele două ţări să colaboreze şi în materie de ajutoare umanitare pentru Ucraina.

Adăugat: 13 Martie 2022
Ultima actualizare:13 Martie 2022

Politica Romaneasca
Foto: Consultările ministrului Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel Yair Lapid. Sursa: MAE
trimite pe mail

Guvernul român şi cel israelian vor continua să colaboreze pentru a-i evacua din Ucraina pe cetăţenii israelieni şi ucraineni de origine evreiască.

Este unul din rezultatele convorbirilor de la Bucureşti dintre ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, şi omologul său israelian, Yair Lapid.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a declarat că a stabilit împreună cu omologul său israelian ca cele două ţări să colaboreze şi în materie de ajutoare umanitare pentru Ucraina, inclusiv prin intermediul Centrului Logistic de la Suceava.

Bogdan Aurescu a explicat că agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina este o problemă nu doar europeană, ci şi globală, inclusiv din punct de vedere umanitar.

Bogdan Aurescu: Până la acest moment, peste 3.000 de cetăţeni israelieni, peste 1.200 de cetăţeni ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi de România să intre pe teritoriul ţării noastre şi apoi să fie evacuaţi, cu peste 12 zboruri către Israel, inclusiv în jur de 100 de orfani.

Ministrul de externe israelian, Yair Lapid, a condamnat agresiunea rusă în Ucraina.

Yair Lapid: Invazia rusă în Ucraina nu are nicio justificare şi cerem Rusiei să îşi înceteze atacurile şi să rezolve acest conflict la masa de negocieri. Israelul va face tot ce poate pentru a ajuta la obţinerea unei soluţii paşnice. Lucrăm în cooperare deplină cu aliatul nostru Statele Unite şi cu partenerii noştri europeni pentru ca această tragedie să se încheie cât mai curând posibil.

Cei doi miniştri au discutat despre a treia şedinţă comună a guvernelor român şi israelian, care va fi organizată anul acesta, şi au stabilit şi o şedinţă a grupului comun de lucru pe teme economice.

România şi Israel vor să îşi extindă cooperarea în securitate cibernetică, transfer de tehnologii şi managementul apelor.

Şeful diplomaţiei israeliene va merge în cursul zilei la Vama Siret, unde ajung refugiaţii care fug de război.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 Martie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza