Guvernul reintroduce regula de angajare a unei persoane la un post vacantat

Premierul Ponta a anunţat că Guvernul ar putea adopta săptămâna viitoare o ordonanţă în baza căreia să fie reintrodusă posiblitatea angajării în sistem unu la unu, în primul rând în sănătate, educaţie, dar şi în poliţie.

Adăugat: 20 Iunie 2013
Ultima actualizare:20 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Primul ministru, Victor Ponta, a anunţat, joi, că Guvernul lucrează la un act normativ care prevede desfiinţarea tuturor posturilor nefinanţate sau neocupate în acest moment, astfel încât prin reducerea în mod semnificativ a unei scheme încărcate artificial, să se poată reveni în negocierea din luna iulie cu FMI şi CE la regula de angajare unu la unu.
    
"Avem pe circuit un act normativ care prevede desfiinţarea tuturor posturilor nefinanţate sau neocupate în acest moment. În acest fel, evident, efectul principal va fi desfiinţarea unor funcţii de conducere. Acum sunt directori şi şefi pe diverse departamente care mai au doi-trei oameni în realitate în subordine. În rest, sunt posturi libere şi vacante şi neocupate. Or, din acel moment, reducând în mod semnificativ schema încărcată artificial, pentru că oamenii nu sunt la serviciu, poţi să revii în negocierea pe care o s-o avem în luna iulie cu FMI şi CE, poţi să revii la regula, până la urmă raţională, de angajare unu la unu. Adică pleacă o persoană, angajezi o persoană", a spus premierul.
    
Şeful Guvernului a menţionat că regula de angajare a unei persoane pentru şapte posturi libere a dus, în special în domeniul sănătăţii, la "situaţii absolut aberante".
    
"Nu pot să-ţi plece şapte femei de serviciu de pe şapte etaje ale spitalului, ca să angajezi una. Însă ideea este nu doar să încărcăm aparatul şi personalul bugetar, ci să desfiinţăm acele locuri care creează doar funcţii de conducere", a explicat primul-ministru.
   
Posturile neocupate vor fi desfiinţate, simultan cu introducerea noii reguli de angajare


Premierul a anunţat, miercuri seara, că toate posturile neocupate vor fi desfiinţate, simultan cu introducerea regulii de angajare în sistemul bugetar a unei persoane la un post vacantat, în primul rând în sănătate şi educaţie, diferit de sistemul actual care permite angajarea unei persoane la şapte posturi vacantate.
    
În luna mai, premierul a arătat că regula de angajare în sistemul bugetar a unei singure persoane la şapte posturi vacantate va fi abrogată când va exista un consens pentru desfiinţarea posturilor neocupate, acord care nu există deoarece eliminarea acestor posturi va conduce şi la "căderea" şefilor de direcţie.
    
În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor cu FMI, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie şi să permită angajarea unui singur funcţionar la şapte posturi vacantate, excepţii fiind acceptate doar pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţii subdimensionate.
    
Interdicţia a fost prelungită anual, până în prezent.
    
În urma ultimelor negocieri cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul a decis să continue şi în următorii ani să reducă numărul de salariaţi în sectorul public, prin angajarea unei singure persoane la şapte posturi vacantate, sistem care va fi însă aplicat cu mai multă "flexibilitate" în principal în educaţie şi sănătate, pentru ca blocajele generate de lipsa de personal să fie eliminate.
    
La finele anului trecut, fostul ministru al finanţelor Florin Georgescu declara că unele ministere sau instituţii ar putea să facă angajări peste nivelul negociat cu instituţiile financiare, dar pe ansamblul personalului bugetar se va păstra regula o angajare la şapte plecări.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
20 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza