Guvernul pregătește o hotărâre pentru acordarea ajutoarelor de urgență

Săptămâna viitoare va fi adoptată o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgenţă.

Adăugat: 20 Iunie 2021
Ultima actualizare:20 Iunie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Aproape toată jumătatea de est a României este sub cod portocaliu de ploi abundente până la noapte, la ora 2:00, iar un cod galben de instabilitate atmosferică vizează cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureşul, centrul Munteniei şi nordul Olteniei şi este valabil până luni seară.

Vremea instabilă şi ploile abundente se vor menţine şi luni în Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi la munte, chiar dacă temperatura creşte mai ales în vestul ţării.

77 de localităţi din 26 de judeţe ale ţării şi municipiul Bucureşti au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile, iar două persoane au decedat, a anunţat duminică premierul Florin Cîţu la videoconferinţa cu prefecţii.

El le-a cerut acestora să meargă pe teren în zonele afectate şi le-a transmis că dacă au nevoie de resurse suplimentare trebuie să le ceară de urgenţă.

Şeful executivului a mai anunţat că săptămâna viitoare va fi adoptată o hotărâre de guvern care să instituie derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgenţă.

Florin Cîţu a explicat că această hotărare de guvern stabileşte sume fixe, în funcţie de gradul de afectare a gospodăriilor şi devine cadru legal pentru acordarea ajutoarelor în caz de urgenţă.

Şeful executivului a mai spus că se va deplasa personal în zonele unde trebuie să ajungă ajutoarele pentru a se asigura că persoanele care au nevoie intră în posesia acestora.

Florin Cîţu: Prin acest HG pe care îl vom da săptămâna viitoare creăm un cadru legal pentru tot anul şi simplificăm lucrurile. Anul trecut a fost un buget de 5.000.000 de lei şi cuantumul anul trecut era în jur de 4.000 de lei pentru familii şi persoane singure ale căror locuinţe le-au fost fectate în proporţie de 75%, de 2.000 de lei între 50% şi 75%, câte 1.500 de lei între 25% şi 50%. Şi acolo unde au existat decese din cauza inundaţiilor, familiile primeau 5.000 de lei suplimentar. Acestea sunt sumele de unde pornim.

Ministrul de interne, Lucian Bode, a făcut apel către cetăţeni să ţină cont de avertizările meteo şi de mesajel primit prin sistemul Ro.alert. De asemenea, i-a îndemnat pe prefecţi să discute cu organizatorii de evenimente în aer liber şi să le explice la ce riscuri se expun acolo unde sunt în vigoare avertizări meteo.

Lucian Bode: Îndemn autorităţile din zonele unde sunt programate evenimente publice, în perioada următoare, să analizeze oportunitatea desfăşurării acestor evenimente astfel încât siguranţa persoanelor să nu fi pusă în pericol.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că în judeţele Vrancea şi Tulcea vor fi trimise mai multe motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile oamenilor.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
20 Iunie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza