Guvernul Ponta dă proba de foc în Parlament. Vezi pe ce voturi mizează

Premierul desemnat Victor Ponta este încrezător că guvernul său va trece de Parlament şi se bazează, în afara voturilor USL, pe voturile UNPR şi pe cele ale minorităţilor naţionale, cu care a semnat protocoale de colaborare.

Adăugat: 7 Mai 2012
Ultima actualizare:7 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cabinetul Ponta dă testul susţinerii parlamentare, esenţial pentru orice guvern.

Abia după ce trece această probă se poate spune că este un Cabinet "cu acte în regulă".

Votul din plenul Parlamentului  are loc luni, de la ora 16,00, după ce în prealabil,  miniştrii cabinetului Ponta obţin avizele comisiilor de specialitate.

Premierul desemnat Victor Ponta este optimist şi speră că guvernul său va obţine votul de învestitură în Parlament.

Ponta a explicat că se bazează pe cei 232 de membri ai USL dar şi pe parlamentarii UNPR şi ai minorităţilor naţionale,  în baza protocoalelor încheiate cu aceştia.

Protocolul cu UNPR a fost încheiat săptămâna trecută, iar cel cu minorităţile naţionale a fost semnat luni dimineaţă, chiar în timp ce miniştri desemnaţi în cabinetul Ponta chiar în timpul audierilor miniştrilor desemnaţi în  Comisiile de specialitate ale Parlamentului.

"Referitor la votul din Parlament, bazându-mă pe cei 232 de membri ai grupurilor USL. Alături de aceştia, am încheiat un acord cu UNPR. Cei de la UNPR nu mi-au cerut nimic din punct de vedere al reprezentării în Guvern. Mi-au cerut lucruri pe care le susţineam - impozitarea marilor averi, votul uninominal, consultarea celor de la UNPR în cazul legilor cu impact social şi sprijinul pentru recuperarea salariilor şi pensiilor",  a spus Ponta.

Aritmetica voturilor din Parlament

Semnarea protocolului cu UNPR îi aduce Guvernului Ponta încă 28 de voturi.

De la Grupul minorităţilor naţionale, în baza protocolului încheiat luni dimineaţă, mai vin 17 voturi.

În total, 45 de voturi adunate de la UNPR şi Minorităţi.

Aşadar,  Guvernul Ponta va avea sigur 277 de voturi negociate la sânge.

În plus, se poate baza şi pe votul unor independenţi cum ar fi Mircea Geoană şi Oana Mizil, foşti membri PSD, actualmente parlamentari neafiliaţi.

 

Pentru ca Guvernul Ponta să ajungă la Palatul Victoria este nevoie de 231 de voturi.

Prin urmare, Guvernul Ponta nu ar trebui să aibă emoţii pentru că are cel puţin 45 de voturi în plus.

PDL şi UDMR nu susţin Guvernul Ponta

Dacă UNPR care a fost la putere a cotit brusc şi şi-a exprimat susţinerea pentru Guvernul Ponta, PDL şi UDMR au rămas ferm pe poziţie şi au declarat că vor vota împotriva Guvernului.

"Deja vorbesc despre "greaua moştenire", şi nici nu s-au instalat încă... Declaraţiile domnului Ponta de câteva zile: guvernul este instalat, greaua moştenire e pe fir... Cum să votezi un astfel de guvern?", a spus  Vasile Blaga, preşedintele Senatulu.

Nici UDMR nu va susţine Guvernul, chiar dacă luni dimineaţă, liderul UDMR, Kelemen Hunor a avut o scurtă întâlnire cu premierul desemnat Victor Ponta.

Hunor a spus după întâlnire că UDMR nu susţine Guvernul Ponta şi că eventual, vor colabora pe proiecte punctuale.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
7 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza