Guvernul nu vrea scumpirea gazelor pentru populaţie

Guvernul propune amânarea, cu doi ani şi jumătate, a următoarei etape din calendarul de liberalizare a preţului la gazele naturale pentru consumatorii casnici.

Adăugat: 16 Septembrie 2014
Ultima actualizare:22 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Departamentul pentru Energie a lansat, astăzi, în dezbatere publică, un proiect de hotărâre de guvern prin care suspendă calendarul de liberalizare a pieţei gazelor.

Astfel, preţul gazelor interne pentru populaţie nu va mai creşte până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare va fi prelungită cu doi ani şi jumătate, până la 1 iulie 2021.

Anterior, ministrul Răzvan Nicolescu a declarat că va propune un proiect de hotărâre de guvern pentru suspendarea liberalizării preţului gazelor.

Decizia vine după dezbaterea publică organizată de Departamentul pentru Energie în ultimele două săptămâni.

Şi preţul energiei ar putea rămâne nemodificat, susţin responsabili din domeniu.

Guvernul vrea să amâne următoarea etapă din calendarul de liberalizare a preţului la gazele naturale la consumatorii casnici cu doi ani şi jumătate, până în 1 iulie 2016, iar astfel liberalizarea preţurilor s-ar finaliza în loc de sfârşitul anului 2018 la jmumătatea anului 2021.

Motivele sunt multiple, spune ministrul delegat pentru energie Răzvan Nicolescu.

"Prin HG suspendăm aplicarea calendarului şi vom propune o modificare la Legea 123 prin care prelungim data de eliminare a preţurilor reglementate cu doi ani şi jumătate. Din motive sociale, economice şi avem şi un argument juridic important care ne permite să facem acest lucru", a spus Nicolescu.

România s-a angajat să liberalizeze preţurile, atât la gazele naturale, cât şi la energia electrică, însă la energia electrică liberalizarea preţurilor nu presupune creşteri datorită energiei din sursele regenerabile şi preţului de pe piaţa concurenţială, a spus preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Havrileţ.

Acesta susţine că România nu a ratat nicio ţintă intermediară impusă de Comisia Europeană în cei doi ani scurşi de la începutul liberalizării şi de aceea autorităţile de la Bruxelles ar putea fi de acord cu amânarea calendarului.

Dacă răspunsul este negativ, Guvernul are şi alte soluţii, a declarat pentru Radio România Actualităţi Nicolae Havrileţ. 

"Guvernul are şi posibilitatea să ia anumite decizii în interiorul aplicării Legii 123. În condiţii deosebite, Guvernul are posibilităţi de a emite o hotărâre de guvern care să aducă nişte ajustări pe o perioadă scurtă sau medie de timp", a spus Havirleţ.
 Autor:
Oana Rusu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
16 Septembrie 2014
Ultima actualizare:
22 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza