Guvernul nu cedează. Contribuțiile sociale vor fi trecute la angajat

Premierul Mihai Tudose a precizat că trecerea contribuţiilor sociale la angajat urmăreşte o colectare mai bună la buget, şi că ea se va aplica fără a reduce salariile.

Adăugat: 7 Octombrie 2017
Ultima actualizare:7 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul îşi menţine decizia de a trece contribuţiile sociale de la angajator la angajat, în ciuda nemulţumirilor sindicale.

Premierul Mihai Tudose a reafirmat că această măsură urmăreşte o colectare mai bună la buget şi se va aplica fără a reduce salariile.

Sindicatele susţin, însă, că transferul contribuţiilor va duce la scăderea veniturilor, motiv pentru care discuţiile de ieri cu şeful guvernului s-au încheiat fără niciun rezultat.

După întâlnirea cu premierul Mihai Tudose, sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi că nu au ajuns la nicio înţelegere, şi au reafirmat că transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va mări artificial salariul brut şi îl va reduce în realitate pe cel net.

"S-a încercat un şantaj împotriva părţii sindicale, în sensul în care 'nu vreţi să acceptaţi transferul, în momentul respectiv anulăm legea de salarizare existentă, 153, ceea ce este complet anormal, pentru că practic legat de acest lucru niciodată nu s-a pus chestiunea 'la pachet' cu o multitudine de alte mecanisme. Se poate regândi legea, fără acest transfer de taxe, în care de fapt creşte artificial salariul brut, iar pe net în tot sectorul bugetar nu va exista creşterea respectivă", a spus liderul Confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hosu.

Şi reprezentanţii patronatelor au discutat cu premierul Mihai Tudose despre transferul contribuţiilor sociale.

Dragoş Petrescu, din partea Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, a spus că dorinţa mediului de afaceri este aceea ca salariile să nu scadă, şi că este posibil ca salariul brut să crească, pentru a-l păstra pe cel net la nivelul dinaintea transferului contribuţiilor sociale. 

"Am avut chiar şi un scenariu pe care noi l-am lucrat în cadrul Coaliţiei, realizat pe baza salariului minim pe economie, şi din acest scenariu acest transfer al contribuţiilor nu va afecta veniturile angajaţilor, dimpotrivă, vor fi 2% cel puţin venituri suplimentare pentru angajaţi", a spus Dragoş Petrescu.

Într-un comunicat de presă, premierul Mihai Tudose a precizat că trecerea contribuţiilor sociale la angajat urmăreşte o colectare mai bună la buget, şi că ea se va aplica fără a reduce salariile.Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
7 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza