Guvernul își angajează raspunderea pentru alegerea primarilor in două tururi
Executivul îşi va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, a anunţat, joi, premierul Ludovic Orban.
Articol de Politica Romaneasca, 16 Ianuarie 2020, 16:10
Guvernul își angajeaza răspunderea pe proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi.
"După cum bine ştiţi, Partidul Naţional Liberal susţine alegerea primarilor cu jumătate plus unul dintre cetăţenii care îşi exprimă votul în alegerile locale. În urmă cu peste doi ani de zile am iniţiat un proiect de lege tocmai pentru a transpune această voinţă a oamenilor de îmbunătăţire a modului de alegere a primarilor de conferire a unei legitimităţi acestor primari prin impunerea obligaţiei ca primarul să fie ales cu 50%+1 dintre cetăţenii care îşi exprimă votul. Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar, printr-o decizie a Birourilor Permanente reunite, la o defunctă Comisie de cod electoral, care tocmai era pe punctul de a-şi încheia mandatul, pentru a împiedica introducerea în plenul Camerei Deputaţilor şi adoptarea proiectului de lege de către plenul Camerei Deputaţilor. Ca atare, stimaţi colegi, evident, în discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru şi cu alţi colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în faţa parlamentului pe proiectul de lege de alegerea primarilor în două tururi. De la instalarea guvernului nostru am spus foarte clar că noi facem ceea ce este necesar, ceea ce este corect, democratic, şi ceea ce îşi doresc oamenii, nu ceea ce îşi potentaţii", a afirmat Ludovic Orban le ședința de guvern.
Premierul a adăugat că alegerea primarilor în două tururi de scurtin ar îmbunătăţi performanţa administraţiei locale, iar aleșii locali ar avea legitimitate.
"Sigur că mulţi primari probabil îşi doresc alegeri într-un tur, pentru că le este mult mai uşor să îşi prezerve poziţia de primar în sistemul de alegere într-un tur. Dacă stăm şi facem o analiză, vedem că sunt foarte mulţi primari care, datorită acestui sistem, fără să aibă nicio performanţă în administrarea localităţilor lor, fără să aibă vreun plan de dezvoltare a comunităţilor locale pe care le au în grijă ca şi primari, reuşesc să se realeagă, din cauza distribuţiei voturilor către ceilalţi contracandidaţi şi datorită faptului că, de regulă, mai ales în mediul rural, dar şi în urbanul mic, un primar are o formă de control asupra persoanelor vulnerabile, asupra persoanelor dependente de primărie, dependente în toate felurile, de la ajutoare sociale până la adeverinţe care se dau pentru a beneficia de plăţile la APIA, şi alte, şi alte forme de dependenţă. Din punctul nostru de vedere, pentru a îmbunătăţi performanţa administraţiei locale este vital ca primarii să fie aleşi de jumătate plus unu dintre cetăţenii dintr-o comunitate locală, pentru a avea cu adevărat legitimitatea de a pune în practică programele de dezvoltare şi pentru a avea capacitatea efectivă, pentru că existenţa unui tur doi presupune o negociere a unei majorităţi în consiliile locale, care permite aplicarea unui plan de dezvoltare. Ca atare, e vremea să facem ce vor oamenii şi, ca atare, am luat decizia să ne angajăm răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi".