Guvernul intenționează să atace la CCR legea prin care se desființează taxa radio-tv

Guvernul ar putea să atace la Curtea Constituţională legea prin care se prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre care și taxa radio-tv.

Adăugat: 25 Octombrie 2016
Ultima actualizare:25 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Anca Dragu, ministrul Finanțelor
trimite pe mail

Guvernul ia în calcul să atace la Curtea Constituţională legea adoptată de parlament prin care se prevede eliminarea, de anul viitor, a 102 taxe nefiscale, între care şi taxa radio tv,  a reiterat astăzi ministrul finanţelor, Anca Dragu.

Ea a insistat că iniţiatorii nu au indicat sursa de finanţare pentru acoperirea impactului bugetar presupus de anularea acestor taxe. Impactul total este de 1,6 miliarde de lei, iar pentru acoperirea taxei radio-tv ar fi nevoie de aproximativ 600 de milioane de lei anual, a spus şefa Ministerului Finanţelor.

Anca Dragu a subliniat şi că pentru finanţarea integrală de la bugetul de stat a Radioului şi Televiziunii publice este nevoie de modificarea Legii 41 privind organizarea şi funcţionarea Societăţilor Române de Radio şi Televiziune, care este o lege organică.

"Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio şi televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare şi sunt parte din cadrul legal de funcţionare a Radioului şi a Televiziunii", a spus Anca Dragu.

PSD: Eliminarea taxei radio-tv nu presupune subordonarea politică a celor două instituţii publice

Propunerea PSD de eliminare a 102 taxe, între care şi a celei pentru radio şi televiziune, a fost votată cu unanimitate de voturi de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for legislativ decizional.

Iniţiatorul propunerii legislative, liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat că renunţarea la aceste taxe afectează în mod nesemnificativ bugetul de stat, în schimb va reduce birocraţia din sistemul fiscal.

Cu privire la taxa radio-tv, Liviu Dragnea a spus că eliminarea ei nu presupune subordonarea politică a celor două instituţii publice şi a propus ca bugetul alocat acestora să fie suplimentat, astfel încât renunţarea la taxă să fie compensată.

PNL: Eliminarea taxei radio-tv lezează libertatea de exprimare a Radioului şi Televiziunii

PNL a votat în favoarea propunerii legislative, dar a atras atenţia că eliminarea taxei radio-tv lezează libertatea de exprimare a Radioului şi Televiziunii publice.

Deputatul liberal Andreea Paul a declarat că la nivelul partidului vor fi discuţii cu privire la o posibilă atacare a legii la Curtea Constituţională.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
25 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza