Guvernul ia în calcul modificarea Legii salarizării, după protestele sindicaliștilor din sănătate

Guvernul ar putea discuta despre modificarea Legii salarizării, pentru a răspunde revendicărilor sindicaliştilor din sănătate.

Adăugat: 13 Mai 2018
Ultima actualizare:14 Mai 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În ședința din această săptămână,  ar urma să se afle pe agendă şi problema sporurilor din sistemul sanitar a căror plafonare a dus la diminuarea salariilor, după cum au subliniat sindicatele, care au organizat o grevă de avertisment, lunea trecută.

O zi mai târziu, după întâlnirea dintre reprezentanţii guvernului şi cei ai sindicaliştilor, au fost avansate mai multe soluţii pentru stingerea conflictului din sănătate.

Legea salarizării va fi modificată, spunea recent ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, după discuţiile cu reprezentanţii Sanitas şi "Solidaritatea sanitară".

Modificările ar putea fi operate chiar în şedinţa din această săptămâna , printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Olguţa Vasilescu spunea că, în urma analizelor, s-a putut observa că există cel puţin 7.000 de persoane ale căror venituri au fost mai mici.

"Se fac modificări pe modul de acordare a sporurilor, cu excepţia coeficientului pentru directori de îngrijiri, unde ne vom întoarce la varianta iniţială a legii. Scoaterea gărzilor efectuate de medici şi asistente în afara plafonului de 30%, prevăzut pentru sporuri. Pentru spitalele de psihiatrie, tuberculoză, dar şi anumite servicii judeţene de ambulanţă, cum ar fi Ambulanţa Bucureşti, să se permită în condiţii bine justificate o suplimentare a sporurilor determinată de specificul acestor specialităţi", a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Şi ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, afirma la rândul său că Legea salarizării a fost aplicată subiectiv, iar pentru deblocarea situaţiei din sistemul sanitar trebuie modificată. În ceea ce priveşte situaţia sporurilor din cadrul spitalelor cu monospecialitate, Ministerul Sănătăţii ar pregăti tot pentru şedinţa de săptămâna viitoare o hotărâre de guvern.

"S-a decis modificarea Legii salarizării, dar nu în sensul de a modifica coeficienţii de ierarhizare şi nu în sensul de a modifica procentul de 30% aplicat la anvelopa salarială, ca şi regulă generală. Pot să vă spun că de la nivel guvernamental şi de la nivelul Ministerului Sănătăţii se va verifica şi urmări modul de aplicare a Legii salarizării şi a regulamentului de sporuri", a spus Sorina Pintea.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 Mai 2018
Ultima actualizare:
14 Mai 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza