Guvernul Grindeanu a decis înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va grupa cele mai profitabile 200 de companii de stat, care vor avea o singură administrare.

Adăugat: 10 Februarie 2017
Ultima actualizare:10 Februarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Ședință de guvern
trimite pe mail

Cabinetul Grindeanu a decis, ieri, înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

Va fi o entitate gigant care ar urma să grupeze cele mai profitabile companii de stat , aproximativ 200.

Ministrul economiei, Alexandru Petrescu, a explicat că administratorii Fondului ar urma să fie aleşi în urma unei selecţii publice, iar fondul va reprezenta principalul partener pentru investitori.

"Multe dintre companiile de stat sunt alocate diferitelor ministere. Fiecare are nominalizaţi, reprezentanţi AGA. În acest mod, sub acest fond, vom avea toate companiile alocate sub un singur administrator, unde vom concentra toată expertiza aflată în diferite ministere, expertiza managerială din punct de vedere al acţionarului, astfel încât vom avea sub un singur acoperiş o singură decizie", a susținut Alexandru Petrescu.

Programul de guvernare al PSD promite că Fondul va duce, printre altele, la aparitia a numeroase fabrici, dar şi la capitalizarea unor companii de stat precum Tarom, CFR, sau Şantierul Naval Constanta.

Tot la şedinţa de ieri, Guvernul a aprobat un plafon de 50 milioane lei, drept garanţii pentru programul Prima Maşină, introdus din 2015 în scopul stimulării cumpărării de autoturisme noi.

Până acum, însă, programul nu a avut prea mare succes.

Anul trecut, de exemplu, din cele 100 de milioane acordate au fost folosite doar 1,4.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
10 Februarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza