Guvernul, faţă în faţă cu moţiunea de cenzură

Guvernul Ponta se confruntă în Parlament cu moţiunea de cenzură depusă de PNL pe tema organizarea scrutinului prezidenţial în diaspora.

Adăugat: 12 Iunie 2015
Ultima actualizare:12 Iunie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Victor Ponta, premierul României
trimite pe mail

Guvernul se confruntă astăzi cu prima moţiune de cenzură depusă după alegerile prezidenţiale câştigate de Klaus Iohannis.

De altfel, organizarea scrutinului prezidenţial în diaspora este şi principala cale de atac în acest document, prin care PNL cere demisia Cabinetului condus de Victor Ponta.

Liberalii cer prin moţiunea de cenzură demisia Guvernului Ponta, pe care îl acuză de sabotarea deliberată a cetăţenilor români din diaspora la alegerile prezidenţiale de anul trecut şi de blocarea organizării alegerilor parţiale, locale şi parlamentare.

În document se mai precizează că premierul Victor Ponta a ignorat deciziile Curţii Constituţionale în cazul senatorului Dan Şova şi are un cabinet care numără cei mai mulţi miniştri puşi sub urmărire penală în timpul exercitării funcţiei.

"Au trecut 25 de ani de la Revoluţie şi România cunoaşte acum cel mai mare regres democratic. Guvernul Ponta a săvârşit abuzuri inimaginabile într-o ţară democratică, fără scrupule şi fără regret, a călcat şi calcă în picioare Constituţia şi legile, deciziile justiţiei doar pentru a rămâne în scaunul de la Palatul Victoria", a spus   iorel Badea, senator PNL.

Aritmetica parlamentară a moţiunii

Pentru a fi adoptată de Parlament, moţiunea de cenzură are nevoie de votul favorabil exprimat de minimum 278 de parlamentari.

Liberalii, iniţiatori ai documentului, au 174 de senatori şi deputaţi şi acordul sub semnătură dat de alţi 12 semnatari neafiliaţi din partea Partidului Social Românesc, fondat de Mircea Geoană, şi doi deputaţi din grupul democrat şi popular.  

PSD a anunţat deja că parlamentarii săi vor lua parte la dezbaterea moţiunii de cenzură, dar nu vor vota.

Teoretic, coaliţia majoritară care susţine guvernul, formată din PSD, UNPR, PC şi PLR, întruneşte 298 de parlamentari, la care se adăuga şi cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale.

Astfel, UDMR rămâne singura formaţiune de la care PNL ar mai putea obţine voturi.

Această aritmetică parlamentară este şi motivul pentru care premierul Victor Ponta spune că nu se aşteaptă la nicio surpriză astăzi.

Liberalii speră însă că vor fi şi senatori şi deputaţi din arcul guvernamental care nu vor respecta disciplina de partid. Între timp, trei parlamentari independenţi şi unul de la PSD au anunţat că vor vota împotriva Guvernului.

Unii dintre ei spun că s-au răzgandit după declaraţiile lui Ioan Rus privind românii care lucrează peste graniţe.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
12 Iunie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza