Guvernul discută modificarea normelor de aplicare a Legii achiziţiilor publice

Guvernul discută, în şedinţa de astăzi, modificarea normelor de aplicare a Legii achiziţiilor publice, cu scopul de a simplifica procedurile şi a rezolva blocajele frecvente apărute în sistem.

Adăugat: 31 Mai 2018
Ultima actualizare:31 Mai 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Numărul foarte mare de contestaţii, suprareglementarea procedurii naţionale în domeniul achiziţiilor publice şi existenţa mai multor structuri ale căror competenţe de verificare şi control se suprapuneau sunt doar câţiva dintre factorii care au generat numeroase blocaje pe zona achiziţiilor publice, blocaje care solicită foarte mulţi bani de la bugetul de stat, dar şi bani europeni, şi care fac imposibilă demararea mai multor investiţii necesare, a declarat aseară ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.

"Avem anual cam 3.800 de contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Asta înseamnă undeva, în medie, o contestaţie pe zi. Au fost şi sunt, până în acest moment, companii în România care aveau această practică ca şi prioritate de a contesta orice de dragul de a contesta, contestaţii care, desigur, duceau la întârzieri şi nechletuirea banului public şi, mai ales, neproducerea în economie a acelor efecte aşteptate. O situaţie, la fel, ciudată; existau decizii ale Consiliului Naţional pentru Contestaţii, decizii care difereau, să spunem, pentru aceaşi speţă, aveam decizii diferite. Avem exces de reglementare pentru ce însemna procedura naţională sub pragurile valorice pe care directiva le menţiona. Nu a cerut nimeni acest lucru, a dus la un număr excesiv de proceduri, de atribuţii, cu efecte negative în economie", a spus Eugen Teodorovici. 

Potrivit lui Teodorovici, Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate va fi operaţional de la 1 iulie şi se va regăsi de la Ministerului de Finane.

Pe lângă actele normative adoptate recent de executiv în domeniul achiziţiilor publice, în şedinţa de astăzi va fi suspusă membrilor cabinetului o altă ordonanţă de urgenţă privind achiziţiile publice centralizate.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
31 Mai 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza