Guvernul dezbate proiectul Legii pensiilor

Guvernul ar urma să dezbată, în şedinţa de astăzi, proiectul legii pensiilor, avizat de Ministerul Finanţelor.

Adăugat: 10 Octombrie 2018
Ultima actualizare:10 Octombrie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul Eugen Teodorovici a precizat, ieri, că impactul bugetar al aplicării noii legi este semnificativ, dar sumele aferente majorărilor vor fi plătite. 

"Este un impact, e adevărat, destul de însemnat. E o sumă foarte mare, dar, a?a cum PSD-ul a promis de fiecare dată şi s-a şi întâmplat, şi această lege va fi una care se va aplica.

Punctul de pensie creşte începând de anul viitor. Cred că este un impact, dacă nu mă înşel, de 700 de milioane de lei, după estimările Ministerului de Finanţe", a spus Eugen Teodorovici.

Proiectul legii pensiilor, care a intrat în dezbatere publică în luna august, a suferit o serie de modificări, după consultările cu partenerii sociali.

Viitoarea lege se va aplica etapizat, până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie va fi anul viitor de 1.265 de lei.

Apoi, în 2020, de 1.775 de lei şi 1.875 de lei în 2021.

Din anul 2022 valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu inflaţia.

Printre noutăţile aduse de proiectul de lege a pensiilor se numără introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă situaţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare.

Proiectul de lege mai prevede debirocratizarea şi accesul online la informaţiile despre propriile contribuţii.

Astfel, ANAF va transmite către Casa Naţională de Pensii Publice sumele datorate şi plătite pentru fiecare salariat.

Cetăţenii se vor putea informa de pe site-ul Casei Naţionale cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obţinut şi sumele achitate drept contribuţii.

Pilonii pe care se bazează noul proiect de lege sunt contributivitatea, plata în funcţie de contribuţie, egalitatea, pensionarii care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în momente diferite primesc aceeaşi sumă de bani, solidaritatea socială - generaţiile în activitate susţin generaţiile de pensionari şi în viitor vor fi susţinute la rândul lor - şi imprescriptibilitatea, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.
 Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
10 Octombrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza