Guvernul despăgubeşte fermierii afectaţi de secetă

Fermierii care au avut suferit în urma secetei din acest an vor fi despăgubiți cel mai târziu la mijlocul lunii decembrie, a anunțat la sfârșitul ședinței de guvern, ministrul agriculturii , Daniel Constantin.

Adăugat: 20 Octombrie 2015
Ultima actualizare:20 Octombrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin
trimite pe mail

Daniel Constantin a precizat că, Executivul a aprobat prin Hotărâre suma de 640 milioane de lei, sumă care va intra în bugetul Ministerului Agriculturii, vineri şedinţa extraordinară a Guvernului, sau săptămâna viitoare în săptămânala sedinţă a Executivului.

"Deci, o sumă destul de mare, care va veni la bugetul Ministerului Agriculturii prin această rectificare şi după aceea va fi distribuită către fermieri imediat după momentul în care vom primi cererile şi în momentul în care vom avea acceptul Comisiei Europene, scris, vizavi de notificarea pe care o facem", a precizat ministerul Agriculturii.

Ministrul Constantin a explicat că despăgubirile către fermieri vor fi distribuite după primirea cererilor acestora și a unui răspuns din partea Comisiei Europene.

"Am avut o discuţie cu premierul în perspectiva rectificării (bugetare - n.r.) care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, şi cu ministrul de Finanţe şi am hotărât suma totală pe care Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, o va acorda ca despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă". Daniel Constantin

Ministrul Agriculturii a mai spus că, notificarea Comisiei Europene pe această problematică se va realiza chiar astăzi.

"Astăzi notificăm Comisia Europeană. De la 1 noiembrie, cel mai probabil, vom primi cereri. Vom anunţa imediat ce se va aproba Hotărârea de Guvern. Vom primi cereri din partea fermierilor, urmând ca la începutul sau jumătatea lunii decembrie, imediat ce va veni răspunsul Comisiei Europene, să începem să facem aceste plăţi", a precizat el.

Daniel Constantin a precizat că suprafaţa terenurilor agricole afectate, în diverse stadii, de secetă se ridică la 1,6 milioane de hectare.

Continuă subvenţionarea motorinei

Tot azi, ministrul Agriculturii a anunţat că Guvernul a decis printr-o hotărâre subvenționarea în continuare a motorinei pentru agricultori , urmând ca plățile pentru trimestrele 1 și 2 să se facă imediat după publicarea acestui normativ în Monitorul Oficial.

Daniel Constantin  a afirmat că, valoarea cumulată a acestor ajutoare se ridică la 254 de milioane de lei, bani de care ar urma să beneficieze un număr de 13.500 persoane juridice.

Ministrul Daniel Constantin a mai spus că, vineri, la rectificare,  Ministerul  Agriculturii va primi o sumă suplimentară de 106 milioane lei.

Banii vor fi destinați celor care vor depune cereri pentru acordarea subvenției la motorină pentru trimestrul al III-lea  al acestui an.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
20 Octombrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza