Guvernul decide dacă la UMF va funcţiona o linie de predare maghiară

Guvernul va lua, marţi, o decizie asupra înfiinţării unei linii de predare exclusiv în limba maghiară, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, aşa cum a cerut UDMR.

Adăugat: 27 Martie 2012
Ultima actualizare:27 Martie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul de act normativ revine, pe masa Guvernului, după ce s-a aflat în dezbatere publică, pentru o perioadă de 10 zile.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu preciza, în urmă cu două săptămâni, că Guvernul va aplica o soluţie tehnică, de înfiinţarea liniei maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, astfel încât studenţii să nu aibă nimic de reproşat, faţă de modul de rezolvare a problemei.

După cum se ştie, UDMR a ameninţat cu ieşirea de la guvernare, în cazul în care nu se înfiinţează o linie de predare în limba maghiară, la această universitate.

Astfel, proiectul de hotărâre prevede linii cu predare în limba maghiară, la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă Medicală Generală, pentru 325 de studenţi, şi în limba engleză, la Medicină, pentru 50 de studenţi.

Opoziţia a anunţat că va depune moţiune de cenzură, imediat ce va fi adoptată o astfel de hotărâre.

Copreşedintele USL Crin Antonescu declara, luni, că încă de săptămâna trecută, reprezentanţii USL au pregătit chiar şi redactarea moţiunii de cenzură, în cazul în care Cabinetul Ungureanu adoptă Hotărârea de Guvern privind înfiinşarea lineii magvhiare.

"Dacă Guvernul Ungureanu adoptă hotărârea de guvern, prin care, încălcând autonomia universitară, înfiinţează facultate, la UMF, în limba maghiară, vine moţiunea de cenzură; nu e nici un dubiu, decizia este luată în toate partidele şi e luată la nivelul USL, oamenii care trebuie să o redacteze sunt pregătiţi, deci nu e niciun dubiu în privinţa asta. Sunt lucruri hotărâte de săptămâna trecută, încă", a subliniat liderul PNL.Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
27 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza