Guvernul decide condiţiile acordării indemnizaţiei de creştere a copilului

Parlamentarii au schimbat în primăvară regulile de acordare a concediului pentru creşterea copilului, iar actul normativ ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie.

Adăugat: 22 Iunie 2016
Ultima actualizare:22 Iunie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Idemnizaţia de creştere a copilului ar trebui să fie, de la 1 iulie, de 85% din salariul părintelui.

Pentru a se putea aplica această lege, votată în martie de Parlament, Guvernul discută astăzi normele metodologice.  

Parlamentarii au schimbat în primăvară regulile de acordare a concediului pentru creşterea copilului, iar actul normativ ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie.

Principalele modificări vizează indemnizaţia lunară, care nu va mai avea limită maximă, fiind calculată la 85% din salariul părintelui respectiv.

În plus, persoanele care solicită acest concediu trebuie să fi avut venituri impozabile de minimum 12 luni în ultimii 2 ani, şi nu doar în ultimul an cum este acum.

Nu vor mai exista mai multe tipuri de astfel de concediu, ca în prezent, ci se vor aplica aceleaşi reguli până când copilul împlineşte 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani.

Părinţii afalaţi în concediu de creştere a copilului care vor opta pentru o revenire mai rapidă la serviciu vor primi lunar un stimulent în cuantum de 50% din indemnizaţia minimă aferentă.

Legea se va aplica inclusiv părinţilor care se vor afla deja în acest concediu în momentul intrării ei în vigoare, iar indemnizaţiile lor vor fi recalculate potrivit noilor reguli.Autor:
Gabriela Tătărău
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
22 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza