Guvernul de la Budapesta declară toleranță zero față de antisemitism

Guvernul de la Budapesta a considerat drept o obligaţie morală să declare toleranţă zero faţă de antisemitism, a afirmat Ronald Lauder, președintele Congresului Mondial al Evreilor.

Adăugat: 6 Mai 2013
Ultima actualizare:6 Mai 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Participanţii la adunarea generală a Congresului Mondial al Evreilor, care are loc în aceste zile la Budapesta, şi-au exprimat regretul ca premierul ungar Viktor Orban nu a oferit suficiente asigurări ca a fost trasată o linie clară între guvernul său şi extrema dreapta, transmite corespondentul RRA la Budapesta, Emil Groza.

Potrivit unui comunicat de presă, Congresul Mondial al Evreilor salută faptul că premierul Viktor Orban a arătat clar că antisemitismul este inacceptabil şi intolerabil, dar nu s-a confruntat cu natura reală a problemei şi anume ameninţarea reprezentată de antisemiţi, în general, şi de partidul de extremă dreapta Jobbik, în particular.

În comunicat se mai arată că faptele sunt mai puternice decât vorbele, indiferent decât de bine intenţionate sunt acestea, iar Congresul Mondial al Evreilor va continua să îndemne toate forţele democratice din Ungaria şi din alte părţi să combată cu determinare creşterea extremismului, antisemitismului şi urii.

Al XIV-lea Congres Mondial Evreiesc a început, duminică seara, la Budapesta cu un dineu la care a participat şi premierul Ungariei, Viktor Orban.

În discursul său, rostit în faţa celor aproximativ 500 de participanţi la acest eveniment, Viktor Orban a arătat că Guvernul de la Budapesta a considerat drept o obligaţie morală să declare toleranţă zero faţă de antisemitism şi a precizat că în noua Constituţie, Ungaria asigură protecţie reală, securitate şi respectarea demnităţii comunităţii evreieşti din Ungaria şi tuturor minorităţilor.

La rândul său, preşedintele Congresului Mondial al Evreilor, Ronald Lauder, a declarat că evreii din Ungaria aşteaptă de la premierul ungar să facă demersuri hotărâte şi să arate în mod clar pentru întreaga populaţie a ţării că nu acceptă intoleranţa.

Acesta a afirmat că partidul de extremă dreaptă Jobbik este cel care îngrijorează cel mai mult şi a adăugat că, prin atitudinea sa, formaţiunea respectivă afectează imaginea Ungariei pe plan internaţional.

"Noi suntem îngrijoraţi în special în legătură cu un anumit partid, mă refer la Jobbik, partidul care a câştigat aproape 17% din voturi la alegerile din 2010 şi care, prin antisemitism, ostilitate faţă de romi şi prin exprimările paranoide despre lumea din exterior, trage bunul renume al Ungariei în noroi", a spus Ronald Lauder.

De altfel, creşterea alarmantă a mişcărilor extremiste de dreapta din Europa şi din alte zone ale lumii este una dintre principalele teme aflate pe agenda Adunării Generale a Congresului Mondial al Evreilor de la Budapesta.

Luni, participanţii discută şi despre situaţia din Orientul Mijlociu, la reuniunea de la Budapesta fiind invitat şi ministrul german de externe, Guido Westerwelle.Autor:
Emil Groza
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
6 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza