Guvernul dă undă verde proiectului privind reducerea CAS de la 1 octombrie

Proiectul de lege privind reducerea contribuţiei de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale la angajator de la 1 octombrie, aprobat în cadrul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Adăugat: 18 Iunie 2014
Ultima actualizare:18 Iunie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Premierul Victor Ponta a anunţat că actul normativ va fi trimis parlamentului spre dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă.

"Senatul mi-a comunicat că aşteaptă proiectul, îl dezbat în procedura cea mai rapidă şi îl adoptă, iar Camera Deputaţilor la începutul lunii iulie va avea oricum o sesiune extraordinară şi atunci îl adoptă şi Camera Deputaţilor. Deci, poate pleca la preşedinte pentru promulgare. Cred că este o măsuă foarte bună, cerută de mult timp de toate partidele politice. Am discutat clar cu instituţiile financiare internaţionale, ne încadăm în 2014 în toate obligaţiile pe care ni le-am asumat. Important este ca mai departe, prin toate măsurile fiscal-bugetare şi de combatare a evaziunii fiscale, să facem această măsură sustenabilă, pe termen lung", a spus el.

Victor Ponta a dat asigurări că există banii necesari pentru introducerea acestei măsuri, iar impactul bugetar va fi de 850 de milioane de lei în ultimul trimestru al anului, fără majorarea deficitului.

Potrivit Guvernului, măsura va diminua povara fiscală de pe piaţa muncii, iar angajatorii vor rămâne cu fonduri mai mari pe care le-ar putea folosi pentru crearea de noi locuri de muncă.

Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că după ce va fi aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului, proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere şi aprobare parlamentului, unde speră într-un consens politic.

"E o măsură economică foarte bună, pe care a propus-o şi USL şi, culmea, pentru care ne-au făcut moţiune de cenzură. Ar fi culmea acum să voteze împotrivă. Noi votăm reducerea CAS-urilor. Dacă PDL şi PNL votează împotrivă cu atât mai bine", a spus Ponta.

Şeful executivului a mai precizat că dacă vor fi recuperate datoriile către ANAF ale contribuabililor aflaţi în insolvenţă reducerea CAS va putea menţinută pentru aproximativ opt ani.

Pe de altă parte, confederaţia sindicală Cartel ALFA consideră că măsura reducerii CAS la angajator pe care Guvernul intenţionează s-o aplice de la 1 octombrie creşte, de fapt, profiturile nete ale companiilor, în special ale multinaţionalelor.

Mai mult - susţine organizaţia sindicală - aplicarea acestei măsuri reduce cu aproximativ 19% contribuţia la sistemul de pensii, micşorând bugetul asigurărilor sociale cu aproape şase miliarde lei pe an.

Confederaţia sindicală cere ca reducerea contribuţiei de asigurări sociale cu 5% să se facă la angajat, aşa cum au propus FMI şi Comisia Europeană, se arată într-un comunicat de presă

 

 


Autor:
Angela Matei
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
18 Iunie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza