Guvernul Cîțu se confruntă cu două moțiuni de cenzură

Guvernul Cîţu trebuie să facă faţă la două moţiuni de cenzură, iar foştii parteneri de la USR PLUS spun că o vor susţine pe oricare dintre ele.

Adăugat: 29 Septembrie 2021
Ultima actualizare:29 Septembrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În plină pandemie, situaţia pe scena politica devine din ce în ce mai complicată.

Guvernul Cîţu trebuie să facă fată la două moţiuni, nu la una, iar foştii parteneri de la USR PLUS spun că o vor susţine pe oricare dintre ele.

Prima la vot va fi cea depusă ieri de PSD, după cum a stabilit conducerea parlamentului.

Aşa că se întrevede o criză politică serioasă, ce s-ar putea încheia cu alegeri legislative anticipate, după cum deja au anunţat că-şi doresc social-democraţii.

Curtea Constituţională a decis că moţiunea USR PLUS - AUR împotriva guvernului Cîţu poate să-şi continue parcursul, chiar dacă a admis sesizarea guvernului privind un conflict juridic cu legislativul.

Cu toate acestea, conducerea parlamentului a hotărât, cu majoritate de voturi, un calendar pentru moţiunea depusă de PSD.

Ea va fi citită în plenul reunit joi, iar dezbaterea şi votul vor avea loc marţea viitoare, pe 5 octombrie.

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, spune că moţiunea social-democraţilor îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de lege.

Sorin Grindeanu: Iată că lucrurile încep să se clarifice şi, de marţi, vom şti un lucru sigur: faptul că acest guvern pleacă acasă. Noi putem să asigurăm un singur lucru: faptul că 157 de parlamentari - deputaţi şi senatori PSD - vor vota această moţiune de cenzură. Dacă şi ceilalţi se vor ţine de cuvânt, atunci avem această siguranţă că, de marţi, acest guvern iresponsabil pleacă acasă.

Solicitarea USR PLUS ca moţiunea lor depusă împreună cu AUR să fie dezbătută prima nu a întrunit voturile necesare. Preşedinta Senatului, Anca Dragu, susţine că este neconstituţională decizia ca legislativul să nu dezbată cu prioritate această moţiune.

Anca Dragu: Procedura privind moţiunea de cenzură trebuie să continue, că se încalcă altfel Articol 113 din Constituţie.

USR PLUS şi AUR au anunţat că vor vota orice moţiune de cenzură împotriva guvernului Cîţu ce va fi supusă aprobării parlamentului.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
29 Septembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza