Guvernul ar construi drumuri, dar nu are bani

Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea spune că Guvernul vrea să reabiliteze infractructura rutieră, dar plata pentru aceste realibilitări ar putea fi făcută abia din 2013.

Adăugat: 16 Aprilie 2011
Ultima actualizare:16 Aprilie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul e dispus să plătească aproape 600 de milioane de lei, bani fără TVA, pentru lucrări de reabilitare a infrastructurii rutiere, numai în două judeţe, a anunţat, vineri, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea.


Este  vorba despre  Suceava şi Botoşani, în amândouă judeţele preşedinţii consiliilor judeţene aparţinând aceluiaşi partid din care face parte şi Elena Udrea.Problema este că guvernul nu are banii necesari lucrărilor.Sumele ar fi disponibile abia din 2013, până atunci, firmele care ar fi dispuse să lucreze ar trebui să suporte din propriul buzunar toate cheltuielile.Până în 2013, România ar putea avea 10.000 Km de drumuri judeţene sau de interes public, reabilitaţi ca la carte.


Un prim pas a fost făcut, în sensul că Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale a lansat prima licitaţie pentru reabilitarea drumurilor din două judeţe, Suceava şi Botoşani.


Licitaţia este prima din seria celor care vor urma pentru toate judeţele ţării.


Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale susţine că licitaţia se organizează simultan pentru proiectare şi execuţie, iar obiectivele vor fi licitate pe pachete.Fiecare pachet va fi format din judeţe învecinate, astfel încât constructorii să nu fie nevoiţi să deruleze lucrări în zone diferite ale ţării, a explicat ministrul Elena Udrea."Pe măsură ce judeţele reuşesc să-şi finalizeze adaptarea documentaţiilor tehnice la solicitările ministerului, ele vor crea pachete de câte două judeţe şi vor fi scoase la licitaţie. Vom avea în total 20 de astfel de pachete. Suma pentru fiecare pachet este în jur de o sută de milioane de euro", a mai spus aceasta.


Unele autorităţi locale nu sunt de acord cu propunerile ministrului Elena Udrea


Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, crede că ideea gestionării de către Ministerul Dezvoltării şi Turismului a reabilitării drumurilor judeţene este una greşită.


În opinia sa, ministerul ar trebui să gestioneze programul, dar să lase autorităţile locale să-şi prezinte proiectele şi să le coordoneze."Ar fi foarte bine dacă programul va reuşi să reabiliteze măcar o parte din drumurile comunale şi judeţene. Cred însă că elementul de decizie politică, în sensul negativ, adică de a ţine cont doar de părerile unor reprezentanţi din spectrul politic, în speţă a celor care se află la guvernare, va vicia aplicarea acestui program şi vom avea doar câteva drumuri realizate, în special acolo unde sunt reprezentanţii partidului aflat la putere, a spus Buzatu.


Sorin Ioniţă:programul este incertDirectorul executiv al Societăţii Academice Române, Sorin Ioniţă, a declarat  postului public de radio că programul de reabilitare şi modernizare a drumurilor judeţene este unul incert.


El susţine că nu este clar de ce Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale face o strategie de drumuri, când acest lucru intră în atribuţiile Ministerului Transporturilor.


"Tot acest program naţional de investiţii e gândit... cu credit furnizor, adică executantul, companiile vin, finanţează şi-şi vor lua ele banii înapoi peste trei ani, adică după alegeri, nu se ştie în ce condiţii. Ori, asta înseamnă că costul finanţării va fi mare. Oamenii ăia trebuie să ia banii de undeva, şi asta înseamnă că costurile vor fi mari, pentru că ei trebui să şi-i recupereze din costuri pe kilometru, dobânzi şi aşa mai departe, a spus Ioniţă.


Sorin Ioniţă mai spune că amânarea plăţii către constructori are un cost şi acest lucru se va vedea în preţul stabilit la licitaţie, informează redactorul RRA.
 Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
16 Aprilie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza