Guvernul anunţă suplimentarea Programului Rabla

Programul Rabla va fi suplimentat în acest an, astfel cei interesaţi vor avea la dispoziţie încă 30.000 de tichete, potrivit ministrului Mediului, Rovana Plumb.

Adăugat: 18 Iunie 2012
Ultima actualizare:18 Iunie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul anunţă suplimentarea aşa-numitului Program Rabla pentru a a stimula achiziţia de automobile noi.

Pe fondul diminuării consistente a cererii, marii fabricanţi europeni de automobile se confruntă cu o criză de supraproducţie.

Specialiştii din mediul bancar sugerează că în viitorul apropiat mai multe fabrici de pe continent ar putea fi închise sau redimensionate, ca răspuns la contracţia pieţei.

Renault, de exemplu, opreşte timp de trei zile producţia la uzina Dacia de la Mioveni, pentru a doua oară în acest an, iar conducerea de la Dacia făcea apel la continuarea programului de înnoire a parcului auto.

 

Guvernul răspunde pozitiv nevoii producătorilor

Continuarea Programului "Rabla" vine, conform declaraţiilor oficialului Rovana Plumb, "atât în sprijinul cetăţenilor, cât şi pentru menţinerea locurilor de muncă de la Dacia".

Suma alocată noii sesiuni este însă departe de necesarul pe care  l-a solicitat compania producătoare de automobile, şi anume triplarea sumelor convenite pe anul 2012, care erau de 114 milioane de lei.

Întrebată dacă se poate atinge suma cerută, ministrul a dat un răspuns descurajant.

"Nu cred. Deci vreau să încercăm să fim prudenţi, pentru că este necesar să continuăm şi celelalte programe. Şi mă refer aici la Casa verde, care va face obiectul unei analize la următoarea rectificare bugetară, şi de asemenea sunt în curs o serie de investiţii, în special în ceeea ce priveşte reamenajarea râurilor. Aţi văzut câte probleme sunt atunci când apar inundaţiile ca urmare a deversării apei sub formă de torenţi pe versanţii munţilor", a spus Rovana Plumb.

De la 1 iulie Rabla e suplimentat cu tichete în valoare de până la 114 milioane lei

Noua sesiune a Programului Rabla va deputa aşadar începând cu 1 iulie, anunţă ministrul, atunci când vor fi puse pe piaţă, pentru persoanele fizice, 15 mii de tichete valorice, care vor însuma 57 de milioane de lei.

În urma rectificării bugetare, se are la analiză suplimentarea lor cu încă 15 mii, aşadar se speră un total de 30 de mii de tichete pentru acest an.

Ministrul Mediului a explicat şi de unde vor fi luaţi banii pentru continuarea programului de înnoire a parcului auto. 

"Am făcut a analiză în cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi am alocat din alte surse financiare această sumă, pentru a putea continua Programul Rabla. Am convenit împreună ca pentru o perioadă de timp să  suspendăm finanţările pentru parcurile care se fac la sate şi la comune" , a mai precizat Rovana Plumb.

Programul Rabla din 2012 a fost oprit în luna aprilie a acestui an, la atingerea sumei de 114 milioane de lei.

Miniştrii mediului caută de atunci să găsească resurse financiare pentru reluarea lui şi iată că acest lucru s-a întâmplat.

Potrivit datelor Administraţiei Fondului de Mediu, la sfârţitul lunii mai acestea arătau că au fost casate 24 de mii de autovehicule mai vechi de 10 ani, în timp ce numai 2500 de maşini noi au fost achiziţionate.Autor:
Roxana Dumitrescu
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
18 Iunie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza