Guvernul anunţă o rectificare bugetară în octombrie

Premierul Victor Ponta anunţă că Guvernul va face o rectificare bugetară pentru că fostul premier, Emil Boc, a construit un buget doar pentru 10 luni.

Adăugat: 15 Octombrie 2012
Ultima actualizare:15 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul va recurge la o nouă rectificare bugetară, la sfârştul acestei luni, pentru a acoperi o parte a cheltuielilor pentru spitale, burse, indemnizaţii şi ajutoare pentru încălzire, a declarat , la Iaşi, premierul Victor Ponta.

El a precizat că fostul guvern Emil Boc a construit un buget, ca şi cum anul 2012 ar fi avut 10 luni. 

"Bugetul a fost construit anul trecut, în decembrie, de către fostul guvern Boc, într-un mod în care cheltuielile pe ultimele două luni guvernul trecut nu le-a prevăzut. Din punctul meu de vedere, reflectă o iresponsabilitate fără precedent, dar, la rectificarea de buget pe care o vom avea la sfârşitul acestei luni, realocând sume din alte părţi, vom asigura bani, atât pentru încălzirea marilor oraşe, cât şi pentru funcţionarea autorităţilor locale, pentru indemnizaţii, însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi, şi o parte din fondurile pentru spitale", a spus Ponta.

Premierul a mai declarat că, pe trimestrele al II-lea şi al III-lea, s-au realizat încasări suplimentare, din taxe şi impozite, şi din limitarea cheltuielilor guvernamentale cu deplasările. 

Problema "putea fi rezolvată din vară"

În replică, fostul ministru de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, susţine că problema putea fi rezolvată de guvernul Ponta, la rectificarea bugetară din vară.

El a dat exemplul sectorului Sănătăţii, care ar fi primit în 2012 cu peste 1 miliard mai mult decât anul trecut, şi a precizat că veniturile obţinute în plus la buget, până acum, acoperă necesarul de bani.  

"Dacă nu erau bani până la sfârşitul anului, nu cred că cei de la Finanţe, nu cred că miniştrii din cabinetul Ponta ar fi fost bucuroşi când s-a făcut rectificarea, în august. Domnul Florin Georgescu, când a prezentat rezultatul rectificării pe 2012, a spus că toţi miniştrii sunt mulţumiţi. Să fie vorba despre o inconştienţă din partea miniştrilor cabinetului Ponta? Pentru că, la rectificare, se puteau majora anumite cheltuieli, dacă nu erau fundamentate, aşa cum spune domnul Ponta", a spus Ialomiţianu.  

PDL va depune, săptămâna viitoare, în Parlament, o moţiune simplă, în care cere depunerea bugetului pe 2013, în Parlament, până la 1 noiembrie, a anunţat Ialomiţianu.Autor:
Costi Dumăscu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
15 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza