Guvernul analizează condițiile de muncă din companiile Ministerului Energiei

La şedinţa de guvern va fi făcută o a doua analiză a circumstanţelor care au provocat accidentul de la mina Jilț.

Adăugat: 29 Ianuarie 2023
Ultima actualizare:30 Ianuarie 2023

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul are programată în analiză săptămâna viitoare îmbunătăţirea condiţiilor de muncă din companiile care aparţin de Ministerul Energiei, după neregulile semnalate la mina Jilţ,unde un camion cu muncitori s-a răsturnat, provocând moartea a trei oameni şi rănirea altor 13.

La şedinţa de săptămâna viitoare va fi făcută o a doua analiză a circumstanţelor care au provocat accidentul, după cum explică, de la Palatul Victoria,

Ministerele Energiei şi Muncii vor prezenta în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare un plan concret de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă atât în Complexul Energetic Oltenia, cât şi în celelalte structuri care produc energie electrică şi care aparţin de Ministerul Energiei.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut de la miniştrii de resort, Virgil Popescu şi Marius Budăi, să îi prezinte acest plan şi termenul pe care cei doi şi-l vor asuma pentru a pune în aplicare planul.

Săptămâna viitoare va fi a doua şedinţă de Guvern, după cea din săptămâna care astăzi se încheie, când miniştrii vor analiza cauzele care au dus la producerea accidentului din 17 ianuarie de la mina Jilţ, care aparţine Complexului Energetic Oltenia şi în urma căruia au murit trei mineri şi alţi 10 au fost răniţi.

Raportul preliminar prezentat de ministrul energiei, Virgil Popescu, şi de cel al muncii, Marius Budăi, a evidenţiat drept cauze principale ale accidentului deplasarea minerilor cu o autoutilitară care nu era destinată transportului de persoane, ci doar pentru cel de mărfuri şi starea foarte proastă a drumurilor, care sunt acoperite de noroi şi care devin impracticabile.

Virgil Popescu a arătat că lipsa investiţiilor din ultimii ani de la Complexul Energetic Oltenia este principalul motiv pentru care nu există autoutilitare pe deplin funcţionale destinate transportului de persoane şi nici drumuri care pot fi folosite în siguranţă.

Din acest motiv, el a cerut directoratului Complexului Energetic Oltenia să prezinte un plan de investiţii pentru a se realiza condiţii bune în care să lucreze minerii.

Virgil Popescu: Am cerut ca în termen de maxim 15 zile directoratul Complexului Energetic Oltenia să vină la aprobat cu un plan clar de investiţii privind exploatarea în siguranţă a obiectivelor, asigurarea echipamentelor necesare de protecţie a muncii pentru personalul din exploatare, efectuarea transportului personal în condiţii de siguranţă, precum şi orice alte măsuri necesare.

Ministrul muncii, Marius Budăi, a arătat că imediat după producerea accidentului perimetrul nu a fost securizat şi că au fost alterate urmele lăsate de autoutilitară.

Marius Budăi: Ceea ce noi am constatat în primă fază şi am şi aplicat o acţiune a fost că, imediat după producerea evenimentului, perimetrul nu a fost asigurat şi au apărut nişte modificări acolo, starea de fapt a fost modificată şi am considerat că s-au alterat urmele lăsate de autoutilitară.

În acest context, premierul Nicolae Ciucă a cerut să fie identificate motivele pentru care nu s-au făcut investiţii pentru a fi create condiţii bune de muncă pentru mineri.

Nicolae Ciucă: Doresc şi dispun ca toate contractele de achiziţie de la Complexul Energetic Oltenia să fie verificate şi să fie identificate motivele pentru care aceste contracte de achiziţii nu au asigurat condiţiile necesare normale pentru desfăşurarea activităţii în interiorul complexului şi în special în carierele de exploatare a cărbunelui.

La rândul său, ministrul energiei, Virgil Popescu, a precizat că echipa de control de la minister verifică toate contractele de achiziţii pentru a se vedea care este situaţia reală a investiţiilor la Complexul Energetic Oltenia.Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
29 Ianuarie 2023
Ultima actualizare:
30 Ianuarie 2023


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza