Guvernul acordă facilităţi consumatorilor industriali de energie electrică

Premierul Victor Ponta va prezenta în faţa deputaţilor o serie de măsuri în domeniul energetic, măsuri care ar permite menţinerea unor preţuri competitive pentru producătorii naţionali.

Adăugat: 19 Martie 2014
Ultima actualizare:20 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Ședință de guvern. Sursa: Guvernul României
trimite pe mail

Guvernul a decis să acorde o serie de facilităţi consumatorilor industriali de energie electrică şi gaze naturale, pe fundalul presiunii pe care o fac mari firme, precum Arcelor Mittal, Interagro sau Alro.

Acestea reclamă creşterea abruptă de preţuri, asumată o dată cu liberalizarea pieţei şi susţin că fără intervenţia statului, ar putea fi nevoite să desfiinţeze mii de locuri de muncă, în vreme ce sindicatele presează cu proteste.

Nu s-a precizat încă dacă măsurile vor fi aprobate înainte de avizul Comisiei Europene.

Premierul Victor Ponta va prezenta luni, în faţa deputaţilor şi la solicitarea grupului liberal, o serie de măsuri în domeniul energetic, măsuri care ar permite menţinerea unor preţuri competitive pentru producătorii naţionali.

"Am avut încă o discuţie cu toţi cei implicaţi, în aşa fel încât luni să prezint în Parlament, Camerei Deputaţilor şi miercuri, în şedinţa de guvern, să adoptăm toate actele normative necesare pentru a face un pachet de stimulare în zona energiei pentru industrie", a spus Victor Ponta.

Aceste soluţii, a mai spus Victor Ponta, vor permite executivului să implementeze ulterior reducerea CAS sau scutirea de impozit pe profitul reinvestit.

"Dacă reuşim şi păstrăm săptămâna viitoare competitive şi toate preţurile la energie şi reuşim, că de asta am stat încă o oră cu toţi factorii de decizie, înseamnă că şi 2014 va fi un an economic la fel de bun, dacă nu cumva chiar mai bun şi în felul ăsta, România îşi depăşeşte propriile ţinte de creştere economică, de investiţii străine şi de creştere a competitivităţii", a spus Victor Ponta.

În ceea ce priveşte certificatele verzi, premierul Victor Ponta s-a declarat mulţumit de rezolvarea acestui diferend, preşedintele Traian Băsescu promulgând legea înainte de soluţia Curţii Constituţionale.

"Săptămâna viitoare avem hotărârea de guvern cu preţuri la energie, care să rămână cel puţin la valoarea actuală", a spus Victor Ponta

Şeful executivului a mai spus că şi legislaţia privind gazele va suporta, în şedinţa de guvern viitoare, o serie de modificări, astfel încât toţi marii producători, companiile mari şi mici, să rămână şi în 2014 competitivi.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
19 Martie 2014
Ultima actualizare:
20 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza