Guvernul a cerut Chevron un acord scris pentru desecretizarea contractelor

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan suciu, a declarat că Guvernul a solicitat companiei Chevron să-şi dea în scris acordul pentru desecretizarea contractului pe care l-a încheiat cu statul român.

Adăugat: 11 Aprilie 2012
Ultima actualizare:11 Aprilie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat, miercuri, că Guvernul a transmis Chevron, prin intermediul Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale, o scrisoare în care solicită companiei un acord scris pentru desecretizarea contractelor, partea română considerând că nu există elemente care pot fi supuse unui secret de stat.
    
"Premierul a solicitat ANRM să trimită această scrisoare companiei Chevron, iar, pe plan intern, ANRM şi-a făcut propria evaluare în legătură cu desecretizarea contractului. În acest moment, din punctul nostru de vedere, nu mai există elemente care pot fi supuse unui secret de stat, deci pot fi date public, dar având în vedere anumite constrângeri comerciale pe care le impune orice contract, am solicitat Chevron să ne acorde scris (...) acest acord de desecretizare. Scrisoarea a fost trimisă pe 4 aprilie şi încă nu avem niciun răspuns scris", a afirmat Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că pe site-ul ANRM ar urma să fie publicate inclusiv anexele contractelor.

Trei acorduri între Guvern şi Chevron
    
Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa.

La sfârşitul lunii martie, Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judeţul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

La începutul lunii aprilie, Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat că firma pe care o reprezintă nu are nimic împotrivă pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de şist.

De asemenea, el a mai spus că iniţiativa de a secretiza clauzele contractuale aparţine statului român şi nu companiei.

"Decizia de secretizare a acordurilor pentru perimetrele din Dobrogea a aparţinut statului român, a fost decizia ANRM, nu noi am cerut acest lucru", a precizat oficialul Chevron.
 Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
11 Aprilie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza