Guvernul a aprobat returnarea a 4 cenţi din acciza la combustibili

Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind returnarea transportatorilor a 4 cenţi din acciza de 7 eurocenţi la carburanţi.Premierul a solicitat Ministerului Finanţelor ca, împreună cu ANAF, să elaboreze o procedură transparentă în acest sens.

Adăugat: 2 Aprilie 2014
Ultima actualizare:2 Aprilie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă prin care transportatorilor licenţiati de mărfuri şi persoane li se va returna o parte din acciza suplimentară de 7 eurocenţi pentru fiecare litru de carburant.

De această măsură de compensare vor beneficia companiile de transport care folosesc autovehicule mai mari de 7 tone şi jumătate şi care vor prezenta organelor fiscale facturi pentru motorina cumpărată.

Practic, Executivul a optat pentru o schemă de compensare folosită şi în alte state din Uniunea Europeană şi care nu poate fi aplicată persoanelor fizice sau transportatorilor feroviari, care au susţinut că ar fi discriminaţi în favoarea celor rutieri.

"Schema pe care am adoptat-o astăzi este în baza unui regulament european, care este aplicat în şase ţări europene deja şi care prevede posibilitatea acordării acestei rambursări, a acestei părţi din acciză, ca schemă de ajutor de stat pentru transportatorii licenţiaţi", a spus premierul Victor Ponta.

Ministerul Agriculturii va returna fermierilor o parte din acciză

La şedinţa de guvern, premierul Victor Ponta a afirmat că Ministerul Agriculturii a luat măsuri, astfel încât pentru motorina care se consumă în agricultură efectul accizei suplimentare să fie "zero".

Ministrul de resort, Daniel Constantin, a explicat ce cuantum va avea subvenţia pentru producătorii agricoli, astfel încât să nu fie afectaţi de creşterea accizei pentru motorină, deşi a recunoscut că preţul final al produselor lor ar putea fi influenţat de costurile de transport.  

"De la 1 aprilie, vom deconta aproape 1,8 lei pe litru. Eu cred că, în felul acesta, tot ce înseamnă creşterea accizei pentru cei care lucrează în agricultură, pentru producătorii agricoli, această creştere nu va avea un impact negativ şi nu va influenţa costul de producţie şi, mai departe, preţul final. Sigur că ar putea să fie un impact pentru cei care transportă produsele respective şi trebuie să vorbim de toate aceste aspecte, dar acolo, aşa cum ştiţi, începând de astăzi, există acel mecanism de rambursare a 4 cenţi din acciză şi cred că, în felul acesta, efectul va fi diminuat", a declarat Daniel Constantin.Autor:
Radio România
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
2 Aprilie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza