Guvernul a aprobat proiectul de lege privind combaterea violenţei în familie

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind combaterea violenţei în familie, prin care se introduce un ordin de protecţie provizoriu.

Adăugat: 9 Februarie 2018
Ultima actualizare:9 Februarie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Nelu Barbu, purtător de cuvânt al Guvernului
trimite pe mail

Poliţistul va avea obligaţia să intre în domiciliu, chiar şi cu forţa, şi să emită acest ordin de protecţie provizoriu, prin care să înlăture de îndată agresorul.

Anul trecut, au fost înregistrate la nivel naţional peste 220.500 de victime ale violenţei în familie, 84 de decese, peste 3.000 de ordine de protecţie emise de instanţă şi 1000 de ordine de protecţie încălcate.

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, spunea că prin actuala reglementare poliţiştul va avea dreptul şi obligaţia să se deplaseze la domiciliul victimei, să intre în domiciliu, chiar şi cu forţa şi să înlăture de îndată agresorul, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate.

Potrivit lui Nelu Barbu, ordinele de protecţie vor fi monitorizate de către poliţişti, iar nerespectarea măsurilor dispuse prin cele două instrumente constituie infracţiune, ce va fi sancţionată cu închisoare de la o lună la un an.

De asemenea, pentru agresor de introduce şi obligaţia de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere, în anumite condiţii.

"Agresorul trebuie să fi fost obligat să păstreze o distanţă minimă determinată faţă de victimă, faţă de copiii acesteia, sau faţă de rudele acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă, sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate. Agresorului trebuie să-i fi fost interzis a se deplasa în anumite localităţi sau done determinate, pe care persoana protejată le frecventează, ori le vizitează periodic. Aşadar, dacă sunt aceste condiţii îndeplinite, va fi ogligat, agresorul, să poarte un sistem electronic de supraveghere", a spus Nelu Barbu.

Utilizarea sistemului de supraveghere electronică, mai spunea Nelu Barbu, va fi posibilă şi pentru victimă, dacă aceasta îşi va da acordul.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
9 Februarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza