Guvernul a adoptat a doua rectificare bugetară

Rectificarea bugetară este o urgenţă pentru a nu fi întârziată plata pensiilor şi a salariilor luna viitoare.

Adăugat: 26 Noiembrie 2021
Ultima actualizare:26 Noiembrie 2021

Politica Romaneasca
Foto: gov.ro
trimite pe mail

UPDATE Noul guvern a adoptat astăzi a doua rectificare bugetară din acest an, pentru a nu întârzia plata pensiilor şi a salariilor bugetarilor în decembrie.

Deficitul nu va depăşi ţinta de 7,13% din Produsul Intern Brut, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Adrian Câciu: Am prevăzut 150 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor acordate persoanelor ale căror animale au fost afectate în contextul evoluţiei pestei porcine africane. Am prevăzut banii la Ministerul Sănătăţi şi atât pentru salarii restante, dar mai ales pentru plata cheltuielilor sanitare, pentru deconturile întârziate, pentru tot ce înseamnă programele naţionale de sănătate până la final de an sunt asiguraţi. De asemenea, la partea de Ministerul Muncii am alocat, dincolo de partea de transfer pentru pensii, tot ce înseamnă finanţarea pentru consumatorul vulnerabil şi celelalte legi care necesitau şi finanţare, legi care au apărut adoptate după rectificarea întâi.

--------------------------------------------------------------

Avem un nou guvern cu puteri depline, votat de o largă majoritate în parlament, care a avut imediat şi o primă şedinţă.

A început cu mulţumiri adresate de noul premier, Nicolae Ciucă, partidelor politice care au trecut peste diferenţele dintre ele şi au înţeles, a spus prim-ministrul, că mai presus sunt cetăţeanul român şi interesele ţării, iar şedinţa s-a încheiat cu o ordonanţă de urgenţă privind reorganizarea guvernului, pentru că noul cabinet are două ministere în plus faţă de cel anterior.

Actul normativ mai prevede că atribuţiile celor doi viceprim-miniştri se stabilesc prin decizie a premierului şi permite noi angajări în instituţiile publice pe posturile vacante.

Astăzi este aşteptată o nouă şedinţă a guvernului PSD-PNL-UDMR cu decizii mult mai importante.

În primul rând se va discuta rectificarea bugetară, care este o urgenţă pentru a nu fi întârziată plata pensiilor şi a salariilor luna viitoare.

Ar urma să primească sume importante finanţele, sănătatea şi munca şi vor pierde bani ministerele Agriculturii şi Transporturilor - 3 miliarde de lei împreună.

În total, deficitul se majorează cu aproape 5 miliarde de lei pe sfârşit de an, dar ţinta de deficit se menţine la cu puţin peste 7% din produsul intern brut.

Preiectul de rectificare bugetară a fost pregătit de fostul guvern interimar Cîţu, dar care nu a avut şi posibilitatea legală să-l adopte.

Tot în şedinţa de astăzi a executivului românii ar urma să primească şi vestea oficială a unei minivacanţe de Ziua Naţională, începând de astăzi după-amiază şi până pe 2 decembrie, aceasta pentru că a rămas să fie declarată şi ziua de luni, 29 noiembrie, liberă.Autor:
Roman Muşat
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 Noiembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza