Guvern: Nu sunt motive de îngrijorare în privinţa dobânzilor la care se împrumută statul

Guvernul dă asigurări că nu sunt motive de îngrijorare în privinţa dobânzilor la care se împrumută statul acum pentru a finanţa deficitul bugetar.

Adăugat: 28 Ianuarie 2022
Ultima actualizare:28 Ianuarie 2022

Politica Romaneasca
Foto: Adrian Câciu, ministrul Finanțelor. Sursa: gov.ro
trimite pe mail

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că s-a ajuns la o stabilitate în acest moment, dar a admis că plătim mai mult anul acesta, pentru că dobânzile sunt aferente unor împrumuturi totale de 57 de miliarde de euro pe care România le-a făcut în ultimii doi ani.

Ministrul Finanţelor a mai precizat că nu există pericol de recesiune, iar interesul investitorilor pentru titlurile de stat sau pentru eurobonduri este crescut:

Adrian Câciu: Guvernul este foarte responsabil şi acţionăm foarte prudent. Absolut toate riscurile privind dobânzile au fost luate în calcul şi prezentate şi în coaliţie, dar şi în Parlament, adoptate de Parlament prin strategia fiscal-bugetară şi Legea plafoanelor anuale. Nu există nici riscul de recesiune. În prezent, inflaţia este peste dobânzi. Cu alte cuvinte, în orice termeni, şi bancari, dobânzile ar putea fi considerate real negative. Mai mult decât atât, aş vrea să observaţi un lucru: cursul valutar de astăzi este mai mic decât cursul valutar din noiembrie. E adevărat, nu cu mult, nu este o chestiune de laudă, dar nici o chestiune /pentru/ care să părem atât de îngrijoraţi.

Explicaţiile ministrului finanţelor vin după ce fostul premier PNL, Florin Cîţu, şi-a exprimat, în mod repetat şi public, îngrijorarea legată de creşterea inflaţiei şi a dobânzilor.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Ianuarie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza