Grupul minorităţilor propune republică parlamentară şi Parlament bicameral

Republică Parlamentară, preşedintele României să fie ales de către Parlament, definirea foarte clară a raporturilor între puteri şi parlament bicameral - sunt cele mai importante propuneri de modificarea a Constituţiei dorite de Grupul minorităţilor.

Adăugat: 14 Mai 2013
Ultima actualizare:14 Mai 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Grupul deputaţilor minorităţilor naţionale a depus, marţi, la Comisia de revizuire a Constituţiei, propunerile de modificare a legii fundamentale, între acestea fiind şi trecerea la republica parlamanetară şi un Parlament bicameral.

Liderul grupului, Varujan Pambuccian, a prezentat, într-o conferinţă de presă, aceste amendamente, arătând că minorităţile au avut discuţii în acest sens cu toate grupurile parlamentare şi că "simte că, de data aceasta, multe dintre propuneri vor deveni realitate".
    
El a spus că minorităţile propun trecerea de la republica semiprezidenţială la republica parlamentară, în care preşedintele este ales de către Parlament.
    
Varujan Pambuccian a adăugat că întreaga construcţie este centrată pe Parlament, care să fie bicameral, format din Camera Deputaţilor şi Camera Regiunilor, cu atribuţii diferite.
    
Minorităţile propun şi renunţarea la ordonanţele de urgenţă şi utilizarea lor numai în situaţii excepţionale, cum ar fi stări de urgenţă, de război.
    
O altă propunere de modificare a Constituţiei este ca demiterea primului ministru să se poată face în urma adoptării unei "moţiuni constructive de cenzură", care să menţioneze şi numele noului prim-ministru.

Adoptarea moţiunilor simple ar avea drept consecinţă demiterea ministrului care se ocupă de domeniul respectiv, mai propun minorităţile.
    
Minorităţile propun şi ca judecătorii să răspundă penal, civil, material, moral pentru îndeplinirea atribuţiilor cu rea credinţă.
    
Pambuccian a adăugat că propune şi introducerea în Constituţie a referirii la rezoluţia de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.
    
Deputatul minorităţilor naţionale Aurel Vainer, care este şi preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, spune că este de acord cu Republica Parlamentară, dar alegerea şefului statului trebuie să aparţină în continuare poporului.Autor:
Andreea Prisăcariu
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
14 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza