Grindeanu: România, interesată să participe activ la susţinerea unei UE consolidate

Premierul Grindeanu a precizat că va reconfirma la Bruxelles angajamentul autorităţilor române pentru dinamizarea construcţiei europene, în special în perspectiva summitului de la Roma, din 25 martie.

Adăugat: 9 Martie 2017
Ultima actualizare:9 Martie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Premierul Sorin Grindeanu (stânga) și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker
trimite pe mail

Premierul Sorin Grindeanu este de ieri la Bruxelles, unde va avea o serie de întâlniri cu înalte oficalităti europene.

Vizita de două zile începe înaintea reuniunii Consiliului European de primăvară, la care ţara noastră va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul se va întâlni cu omologii săi din Austria, Suedia şi Cehia şi va participa şi la reuniunea Partidului Socialiştilor Europeni pentru pregătirea Consiliului European.

Summitul va avea pe agendă economia, securitatea şi migraţia, dar şi viitorul Uniunii.

Premierul Grindeanu a precizat că va reconfirma la Bruxelles angajamentul autorităţilor române pentru dinamizarea construcţiei europene, în special în perspectiva summitului de la Roma, din 25 martie.

Sorin Grindeanu a adăugat că România este interesată să participe activ la susţinerea unei Uniuni consolidate, bazată de coeziune, solidaritate şi în spiritul valorilor fundamentale.

Consiliul de primăvară se va concentra pe creştere, competitivitate economică, crearea de noi locuri de muncă şi politicile comerciale.

Liderii europeni vor analiza progresele făcute în ce priveşte strategia pentru piaţa unică a bunurilor şi serviciilor şi prima fază a semestrului european.

Migrația

În ce priveşte migraţia, şefii de state şi de guverne din Uniune vor evalua gradul de aplicare a deciziilor luate la summitul de la Malta, din 3 februarie, în privinţa rutei de migraţie din centrul Mediteranei.

Mai exact, soluţiile de eliminare a presiunii migraţioniste, inclusiv prin colaborarea cu statele din care provin migranţii şi măsurile care ţin de securitate şi apărare.

Pe lista de priorităţi se află la Consiliu şi situaţia din Balcanii de Vest, unde tensiunile din ultima vreme au provocat temeri, inclusiv cerere premierului Kosovo de înarmare a forţelor de ordine locale.

Un punct important pe agenda reuniunii este şi alegerea preşedintelui Consiliului European, pentru perioada 1 iunie 2017 - 30 noiembrie 2019.

O Europă cu mai mai multe viteze

A doua zi a Consiliului va fi dominată de dezbaterea privind Europa cu mai multe viteze, în pregătirea summitului de la Roma, de aniversare a 60 de ani de la semnarea tratatelor europene.

Recent, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat aşa-numita Cartă Albă, în care sunt cuprinse mai multe scenarii de viitor, cu formule diferite de integrare în interiorul Uniunii Europene.

Şefii de stat şi de guvern vor discuta un proiect al declaraţiei de la Roma care ar urma să consfinţească noua abordare în varianta cu dor 27 de state membre după plecarea Marii Britanii.

O schiţă de lucru a documentului obţinută de europene.eu cuprinde ideea Europei cu mai multe viteze, ferm respinsă de România, imediat ce a fost formulată de preşedintele Comisiei Europene, însă această idee are deja sprijinul Franţei, Germaniei, Italiei şi Spaniei.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
9 Martie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza