Grevă generală la Romatsa

Controlorii de trafic aerian solicită, printre altele, modificarea planului de performanţă al Romatsa, astfel încât să se poată face noi angajări, iar compania să nu intre în faliment.

Adăugat: 30 Mai 2017
Ultima actualizare:30 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE 1 Greva controlorilor de trafic aerian a început. Judecătorii urmează să decidă în scurt timp dacă protestul sindical este legal

UPDATE Traficul aerian va fi afectat, astãzi, la nivel naţional de greva angajaţilor de la ROMATSA, programată să înceapă pentru ora 9.00.

Controlorii de trafic sunt nemulţumiţi de problemele din sistem, despre care spun că sunt cauzate de managementul defectuos al regiei.

Reporterul RRA, Alexandru Lancuzov, urmăreşte protestul şi transmite în direct:

Este un protest cu multe necunoscute, o grevă generală anunţată pe perioadă nedeterminată, dar cu şanse mari să dureze doar câteva ore, poate chiar două ore, aşa cum s-a întâmplat la greva de avertisment din 12 mai.

Ne întrebăm dacă vor fi curse anulate din cauza protestului, iar din ifnormaţiile de până acum, în intervalul 9:00-11:00, aşadar două ore, avem la sosiri 15 curse programate cu două curse anulate.

Este vorba despre cursele care veneau de la Roma, respectiv Berlin, iar la plecări, la terminalul plecări, de unde transmit şi eu, sunt anunţate două curse anulate, din cele opt programate - este vorba despre anularea curselor spre Timişoara, respectiv Roma, dar atenţie, poate fi o simplă coincidenţă pentru că vorbim despre curse care aparţin aceluiaşi operator aerian, alte companii aeriene nu au programate, anunţate curse anulate.

La această oră, începe o şedinţă a conducerii aeroportului Otopeni cu reprezentanţii companiilor aeriene şi vom avea la ora 9:00 datele oficiale, situaţia fiind dinamică şi complicată în acelaşi timp, penrtu că sindicaliştii spun că greva durează doar câteva ore, dar la Eurocontrol, organismul care asigură dirijarea aeronavelor din Europa, probabil s-a realizat un program de zbor, luând în calcul o grevă pe toată durata zilei; oricum se păstrează acel procent obligatoriu la dirijare de cel puţin 33%.

Aproximativ 3.000 de avioane tranzitează zilnic spaţiul aerian al României. La Otopeni sunt 300 de mişcări pe zi, adică decolări şi aterizări.

----------------------------------

Controlorii de trafic aerian de la Romatsa intră în grevă generală astăzi, de la ora 9:00, după ce negocierile de ieri cu ministrul transporturilor au eşuat.

Discuţiile vor continua inclusiv azi, iar în funcţie de rezultate este foarte posibil ca greva să fie suspendată, iar programul de zbor ar fi afectat doar în primele ore, a explicat liderul de sindicat de la Romatsa, Gabriel Tudorache, preluat de reporterul RRA, Alex Lancuzov.

Controlorii de trafic aerian solicită, printre altele, modificarea planului de performanţă al Romatsa, astfel încât să se poată face noi angajări, iar compania să nu intre în faliment.

Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a afirmat că Regia Română de Transport Aerian nu riscă insolvenţa şi a adăugat că a demarat deja procedurile pentru a modifica planul de performanţă la Romatsa, un document care se referă la strategia de dezvoltare a regiei.

Călătorii pot afla doar de la companiile aeriene de la care au cumpărat bilete de avion dacă zborurile programate pentru astăzi au fost sau nu anulate.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
30 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza