Grevă generală a funcţionarilor publici

Aproximativ 30.000 de funcţionari publici din întreaga ţară vor intra, astăzi, în grevă generală, după eşuarea negocierilor salariale care au avut loc vineri.

Adăugat: 12 Iulie 2016
Ultima actualizare:12 Iulie 2016

Politica Romaneasca
Foto: arhiva
trimite pe mail

După cum ne-a relatat reporterul RRA, funcţionarii vor sista programul de lucru pe parcursul întregii zile.

Membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie sunt nemulţumiţi de faptul că acordul pe care urmau să îl încheie la sfârşitul săptămânii trecute, împreună cu ministrul Muncii, a fost redactat fără a fi incluse majorări salariale de 25% şi acordarea tichetelor de vacanţă.

Pe parcursul zilei, funcţionarii publici vor elibera doar certificate de deces, iar pe 19 iulie intenţionează să declanşeze grevă pe termen nelimitat.

Salariaţii din administraţia locală susţin că sunt cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim brut pe economie.

Ei au mai făcut grevă şi săptămâna trecută, când timp de o oră au întrerupt total activitatea la toate ghişeele din primării şi consilii judeţene

Pe 14 iunie, sindicaliştii susţineau că se simt discriminaţi, după ce guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Secretarul general, Gabriel Chifu, a declarat, în urmă cu aproape o lună, pentru Radio România Actualităţi, că în opinia sindicatelor din acest sector, legea salarizării păstrează discrepanţele între administraţia centrală şi cea locală şi le solicită guvernanţilor majorări salariale pentru angajaţii din primăriile din ţară: 

"S-a făcut o discriminare gravă între administraţia publică centrală şi administraţia publică locală, oamenii care lucrează în comune, în oraşe, au ajuns efectiv la limita sărăciei. Ne dorim, în primul rând, abordarea unei norme de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, acolo unde resursele îşi permit acest lucru. În acelaşi timp, acea lege, a voucherelor de vacanţă pentru salariaţi în administraţia publică locală, nu s-a aplicat. Dorim aplicarea acestei legi de urgenţă. Salariile colegilor noştri din administraţia publică locală sunt, din punctul nostru de vedere, cele mai mici," spunea la aceea dată Chifu.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Flotrentina Varga
Adăugat:
12 Iulie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza