Grecia, salvată de la faliment

Liderii europeni, reuniţi la Bruxelles, au ajuns la un consens pentru salvarea Europei de criza datoriilor. Foto: preşedintele Uniunii Europene, Herman van Rompuy şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel

Adăugat: 22 Iulie 2011
Ultima actualizare:22 Iulie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderii zonei euro au anunţat,  joi seara, la finalul unui summit de urgenţă, un al doilea plan de ajutor pentru Grecia de aproximativ 160 de miliarde de euro, sumă mult superioară celor vehiculate până acum.

Sectorul privat a promis o contribuţie de circa 50 de miliarde de euro în trei ani.


Anunţul a fost făcut de preşedintele Uniunii Europene, Herman van Rompuy, care a anunţat punctele acordului de ajutor pentru Grecia.


"Am ajuns la un acord pentru un nou program de ajutorare a Greciei care să acopere în totalitate lipsurile financiare ale Greciei şi care să fie finanţat de către Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional. Alte două puncte importante ale acordului sunt reducerea dobânzilor pentru viitoarele împrumuturi şi prelungirea duratei împrumuturilor de la 7,5 ani la minimum 15 ani şi chiar până la 30 de ani", a spus  Herman van Rompuy.


În declaraţia finală, liderii zonei euro au insistat asupra faptului că situaţia Greciei este unică, iar soluţia implicării sectorului privat este o soluţie excepţională, care nu se aplică altor ţări din zona euro, ci doar Greciei.  


Pieţele financiare au reacţionat pozitiv după anunţul planului de ajutor pentru Grecia.


Euro şi-a accelerat creşterea faţă de dolar, iar pe piaţa obligaţiunilor, dobânzile la care se împrumută statele fragile ale Europei au scăzut.Criza din Grecia, rezolvată


Ministrul polonez de Finanţe Jan Rostowski, a cărui ţară asigură preşedinţia în exerciţiu a Uniunii Europene, a estimat  că, prin acordul liderilor europeni, criza financiară din Grecia a fost deja rezolvată şi s-au făcut paşi importanţi şi pentru soluţionarea celorlalte probleme ale zonei euro.El a mai spus că unica soluţie pentru Zona Euro este o integrare şi mai profundă.


Preşedinţia poloneză a Uniunii Europene a anunţat că va susţine orice iniţiativă de stabilizare a Zonei Euro şi va sprijini negocierile dintre Consiliul şi Parlamentul european pentru adoptarea reglementărilor pe tema guvernanţei economice.Autor:
Luminiţa Apostol
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
22 Iulie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza