Grecia lansează o operaţiune de răscumpărare a datoriei

Grecia speră că prin răscumpărarea obligaţiunilor sale de stat să poată ajunge la o reducere semnificativă a datoriei sale externe.

Adăugat: 4 Decembrie 2012
Ultima actualizare:4 Decembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Miniştrii de finanţe din Zona Euro au analizat din nou situaţia Greciei, care a lansat  o operaţiune de răscumpărare a unei părţi din datoria sa uriaşă.

Această procedură deschide calea obţinerii de către Atena a unei noi tranşe din împrumutul internaţional pentru evitarea falimentului.

La finalul reuniunii de luni seara, şeful Eurogrup, Jean-Claude Juncker, s-a arătat încrezător că operaţiunea lansată de Grecia va reuşi, însă nu a dat detalii suplimentare.

Grecia speră că prin răscumpărarea obligaţiunilor sale de stat emise cu mai mult timp în urmă şi ajunse acum pe pieţele secundare la preţuri mult mai mici să poată ajunge la o reducere semnificativă a datoriei sale externe.

De succesul acestei operaţiuni depinde aprobarea unei noi tranşe de împrumut pentru Grecia de către Fondul Monetar Internaţional.

Alături de FMI, statele Zonei Euro sunt celălalt creditor internaţional pentru Grecia, iar miniştrii Zonei Euro se vor întruni din nou săptămâna viitoare pentru a aproba oficial noua tranşă pentru Grecia.

Întâlnirea a fost anunţată de preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker.

"Ne vom reîntâlni pe 13 decembrie dimineaţa pentru a decide eliberarea unei noi tranşe pentru Grecia, odată ce procedurile naţionale în statele Zonei Euro vor fi încheiate, iar rezultatele operaţiunii de răscumpărare a datoriei vor fi cunoscute", a spus   Jean-Claude Juncker .   

Noua tranşă de împrumut este de aproape 44 miliarde de euro, iar o primă plată de 34 de miliarde va fi trimisă spre Grecia până la sfârşitul anului pentru a o ajuta să evite intrarea în incapacitate de plată.
 Autor:
Luminiţa Apostol
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
4 Decembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza