Grecia ar putea intra în incapacitate de plată

Premierul elen, Lucas Papademos, a declarat că Grecia ar putea intra în incapacitate de plată în lipsa unui acord privind reducerea cheltuielilor salariale şi stimularea competitivităţii.

Adăugat: 6 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:6 Ianuarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul grec a anunţat într-o şedinţă de urgenţă a cabinetului că singura modalitate ca Grecia să rămână în zona euro şi să obţină finanţare internaţională, evitând astfel falimentul, este acceptarea unor reduceri şi mai mari de venituri.

"În absenţa unui acord şi a finanţării privind costurile salariale, Grecia se va confrunta cu  pericolul privind o încetare de plăţi necontrolată în luna martie. Trebuie să renunţăm la puţin pentru a nu pierde mult. Fără acest acord cu troica (FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană - n.r.) şi finanţarea ulterioară, Grecia riscă să intre în martie în insolvenţă", a avertizat premierul Papademos.

Reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene vor merge la Atena la jumătatea lunii ianuarie pentru discuţii privind al doilea acord de finanţare externă, de 130 miliarde euro, convenit de principiu la summit-ul UE din octombrie.

Discuţiile cu oficialii internaţionali se vor concentra pe un plan economic credibil pentru perioada 2012-2015.

Numit la începutul lunii noiembrie la conducere unui guvern interimar cu misiunea de a obţine un nou acord de finanţare externă, Papademos încearcă să încheie de urgenţă un acord cu deţinătorii privaţi de obligaţiuni, în principal bănci şi companii de asigurări, pentru a-şi asigura sprijinul statelor din zona euro, care sunt reticente să ofere noi împrumuturi Atenei dacă sectorul privat nu îşi asumă o contribuţie la costurile salvării Greciei de la faliment.
 Autor:
Monica Chihaia
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
6 Ianuarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza